Corren har pratat med både polis och räddningstjänst i samband med flera olyckor de senaste dagarna där personal upplever att många bilister kör alldeles för fort förbi, utan att visa hänsyn. Det har lett till att ambulanspersonal inte vågat stiga ur sina räddningsfordon.
Sonja Forward har jobbat som transportforskare i 20 år och hon bekräftar bilden av att vissa inte tror att de själva kan råka ut för en olycka.
– Nio gånger av tio går det bra och då förstärks ofta känslan av att man kan fortsätta köra snabbt. Många gånger har man en övertro om sig själv, att man själv har så bra koll, har en bra bil eller är så pass skicklig, säger hon.
Sonja Forward vill inte peka ut en särskild kategori människor som har det här beteendet men medger att personer som kör ofta, och inom tjänsten, har en tendens att vilja komma fort fram.
Att ligga och krypköra vid exempelvis vägarbeten väcker ofta irritation.
–Ju mer trafik vi får desto mer saker irriterar man sig på med köer och trängsel och man kommer inte fram som man vill. Det är också mer tung trafik nu än tidigare, säger hon.
Genom att skylta tydligare, både vid vägarbeten och vid olyckor tror Sonja Forward att det går att få förare som är omedvetet ouppmärksamma att ändra beteende. Svårare kan det vara med den lilla gruppen bilister som anser att de gör rätt. Då räcker inte ens god skyltning.
– De som beter sig så egoistiskt tror att de är normen. De behöver inte ens ursäkta sig själva och tycker att det är ett okej beteende, så här göra alla andra också. Men det är viktigt att lyfta fram att de är avvikare och deras fräcka beteende får väldiga konsekvenser.
- Vi måste få folk att vakna upp och se vad de håller på med. Den här människan som inte släpper fram, utan riskerar livet på en ambulansförare tänker oftast inte på det utan på andra saker. Se konsekvenserna, vad som kan hända. Nästa gång kan det vara någon du känner som ligger där.
I sitt arbete brukar Sonja Forward också vara ute och prata om bilförares beteende.
– Det som kan vara bra är att få dem att känna igen sig själva för då har vi fått in dem på spelplanen. Då börjar de bli lite intresserade, för de är ofta intresserade att höra hur de själva är. Då kan det ibland funka att sätta in något som får dem att haja till.