– Vi vill vara en fin och bra och trygg stad, det är sant, säger han.
Men fin i betydelsen snobbig, lyckad och näsan-i-vädret, nej, det håller han inte alls med om.
– Fast om känslan är att vi inte bryr oss om problemen, då är det oroande, säger han, vad ska vi göra åt det?
Förstår du kritiken mot att kommunens tjänstemän är dåliga på att samarbeta?
– Jag känner delvis igen kritiken. Det är alltid svårt när det dyker upp nya samhällsproblem – vems är ansvaret? Vi behöver se över behovet av samordning.
För sex-sju år sedan skrev du under ett avtal om att allt skulle bli bättre i Skäggetorp. Det mesta har blivit sämre. Ett avtalsbrott?
– Jaa... det var en överenskommelse. Vi kommer inte att nå fram.
Anledningarna är många: det blev en internationell kris med färre jobb och sämre ekonomi i hela Europa. Flyktingsituationen har förändrats, i dag kommer många outbildade analfabeter i stället för tidigare välutbildade flyktingar.
– Då blir integrationen svårare. Samtidigt är det viktigt att vi tar vårt ansvar för att hjälpa människor undan krig och förtryck.
Kommunen har satsat massor på Skäggetorp och andra utsatta områden, säger Paul Lindvall som har en lång lista över detta. Skäggetorp får drygt 17 miljoner kronor extra till skolan i ”utjämningspeng”. Ryd får 7,8 och Berga nästan 10. Dessutom får skolorna 2–4 miljoner var för särskilda skolsatsningar och extra kurator, samt flera miljoner till extra stöd för nyanlända.
– Vi tog över demokratikontoret och gjorde det till en mötesplats, vi har allaktivitetshuset, säger han. 150 av årets sommarjobb är riktade till ungdomar vars föräldrar är arbetslösa, det gynnar sannolikt Skäggetorpsungdomar. Vi tar dessutom fram 100 extra arbetsplatser till unga under 30, som får läsa upp betygen samtidigt som de jobbar.
Han avslöjar en ny satsning på två projekttjänster som kommunstyrelsen inte ens har beslutat om än, två personer som ska jobba för att förebygga brott och jobba trygghetsskapande genom att fungera som förebilder.
– En av dem kommer sannolikt huvudsakligen att jobba mot Skäggetorp.
Dessutom får skolan och fritidsgårdarna extra resurser för att kunna ha utsträckta öppettider om det behövs.
Alldeles innan vi träffas har Paul Lindvall haft möte med polisen.
Du har kritiserat dem för att inte göra sitt jobb tillräckligt bra?
– Ja. Men jag kritiserar inte deras akuta insatser, utan organisationen. Ända sedan 2006-2007 har vi lyft fram behovet av att ha närpoliser i stadsdelarna och i centrum.
– Polisen MÅSTE hantera de gängrelaterade brotten. Det är deras sak att lyfta bort ledarna. Det är kommunens ansvar att förhindra att ungdomarna kommer på glid. Men det finns också ett personligt ansvar hos förövarna! Och ett föräldraansvar! Vi måste samla alla goda krafter.