"Vi tar den här frågan ett steg längre"

Miljöpartiet vill att all mat som serveras i kommunens verksamheter ska vara ekologisk eller närproducerad.

Foto: Bänkt Olsson

LINKÖPING2018-07-23 08:20

– Idag är cirka 30 procent av den mat som serveras i kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg ekologisk, och 30 procent närproducerad, säger kommunalråd Rebecka Hovenberg (MP).

Nu vill partiet att all mat ska vara närproducerad – och komma från Östergötland med omnejd – eller vara ekologiskt framställd.

Enligt Rebecka Hovenberg finns det flera anledningar till beslutet.

– Vi vill öka självförsörjningsgraden och gynna våra lokala producenter. Risken med antibiotikaanvändning minskar med svenskt kött och ekologisk mat bidrar till en rikare biologisk mångfald.

Varför har inte MP drivit den här frågan tidigare?

– Det har vi. 2014 gick vi till val på att 30 procent av maten i kommunens verksamheter skulle vara ekologisk eller närproducerad. Det är uppnått nu, och därför tar vi den här frågan ett steg längre.

MP vill även att det serveras mer vegetarisk mat i kommunens verksamheter.

Vad innebär det konkret? En vegodag?

– Vi har inte gett förslag på någon speciell dag, utan vill öka det vegetariska utbudet generellt. Det gynnar miljön och människors hälsa, men gör även att budgeten går ihop. Närproducerat kött är dyrare, vegetarisk mat billigare. Äter vi kött lite mer sällan kan vi få riktigt bra kött när vi väl äter det.

Enligt lagen om offentlig upphandling kan inte Sveriges kommuner kräva att maten är svensk eller att den kommer från något speciellt område.

Hur ska kommunen se till att maten är närproducerad?

– Vi kan ställa sådana krav att det i praktiken bara blir lokala producenter som kan uppnå dessa. Ett sådant krav kan till exempel vara att köttet är slaktat och levererat inom en viss tid.

MP vill att upphandlingarna delas upp i mindre delar för att underlätta för små företag. En lokal producent som bara kan leverera en enskild produkt ska få möjlighet till det.

– Om vi har krav på stora volymer så slår det bort våra mindre producenter. Jag tror det här är ett av de viktigaste verktygen för att få in mer ekologisk eller närproducerad mat i kommunens verksamheter.

Det låter tidskrävande att upphandla efter varje enskild produkt.

– Nja, det handlar snarare om kategorier. Upphandlingar utifrån produktkategorier görs redan i dag, men vi vill smalna av kategorierna för att underlätta för mindre företag. Istället för kött och mejeri vill vi till exempel se kategorier som mjölk, korv och ägg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om