Stångåbuss kör stora delar av expresstrafiken i Östergötland.
Till sitt förfogande har man cirka 25 dubbeldäckbussar av samma modell som den som körde in i järnvägsviadukten på Grenadjärgatan.
Stefan Wikström uppger att man dagen efter olyckan förde diskussioner kring tänkbara varningssystem som gör föraren mer uppmärksam på att en låg passage närmar sig.
– Skyltarna på Grenadjärgatan är uppsatta enligt gällande regler, men det måste kanske till något annat för att hindra att en liknande olycka inträffar igen. Det är ju inte särskilt ovanligt att långtradare kör fast, säger han.
Stångåbuss vd, Hans Bäck, är inne på samma linje.
Han pekar ut fyra platser i Linköping där höga fordon som dubbeldäckbussar inte kan passera.
Förutom Grenadjärgatan handlar det om järnvägsbron på Glyttingevägen mellan Skäggetorp och Ryd, Tullbron vid Stångs Magasin och gångbron på Skogsgatan i Duvkullen.
– Det är viktigt att någonting sker när det gäller varningssystemen. Skyltar räcker inte alltid. Pinnar som hänger ned och slår i taket, liknande de som finns på genomfarten i Norrköping, är en bra ursprungsidé. Men det går kanske att modifiera dem på något sätt.
Hans Bäck förklarar att man tänker ta upp frågan med Linköpings kommun för att nå fram till en lösning så snart som möjligt.
Trafikplanerare Gunnar Lönn välkomnar den typen av samtal.
Han konstaterar också att olyckor med långtradare inträffar ett par gånger om året och att det kan bero på att skyltarna inte uppmärksammas ordentligt.
– Nu hade vi en bussolycka som turligt nog slutade lyckligt, men frågan vi måste ställa oss är hur vi kan undvika att det händer igen. Vi diskuterar gärna problematiken tillsammans med Stångåbuss.
Hans Bäck uppger att resan med barnen från Rosendalsskolan gick utanför den ordinarie linjetrafiken.
– Det var ett beställningsjobb, men det var inte första gången vi kör på uppdrag av skolan. Det har vi gjort i flera år. Men varför föraren valde Grenadjärgatan när man skulle återvända till skolan vet vi inte. Det får utredningen ge svar på.