Vikarie ansvarade för 38 gamla

En enda personal ansvarar för 38 boende på Möjetorp vårdboende samt områdets hemtjänsttagare under natten.Nu riktar länsstyrelsen kritik mot Leanlink, Linköpings kommunala utförare av äldreomsorg.

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2009-11-20 06:30

Vid ett oanmält tillsynsbesök vid Möjetorps vårdboende första september i år uppdagades flera brister. Det mest anmärkningsvärda är kanske bristen på bemanning.

Redan vid en verksamhetstillsyn 2008 fanns en oro bland personal och boende för hur den minskade bemanningen nattetid påverkade de boendes situation.

Med anledning av detta gjorde länsstyrelsen ett oanmält besök nattetid.

När länsstyrelsen besökte Möjetorp var en personal (en vikarie) ensam ansvarig för 38 boende.

Sjutton av dem bor i servicehuset, åtta på demensboende, sju inom sjukhemmet och sex på ålderdomshemmet.

Eftersom lokalerna ligger spridda finns det ingen möjlighet att ensam ha uppsikt över hela boendet.

"Körigt" periodvis

Nattpersonalen ska också ansvara för att besvara larm från hemtjänsttagare i området. Dessa larm vidarebefordras till en annan anställd som utgår från Ullstämma servicehus som i sin tur åker och besvarar larmet.

Den personal som kommer från Ullstämma har ytterligare ett hemtjänstområde och ett demensboende som ska besökas.

När länsstyrelsen vid senare tillfällen intervjuade anställda på natten på Möjetorp uppgav de att det periodvis kan vara "körigt" och att det är de boende på demensboendet som får sitta emellan.

Tidigare kunde en personal stanna kvar hos en orolig boende. Nu försöker de ta sig tid att sitta hos de boende som är oroliga tills nästa larm kommer.

Dagtid får demensboendet inte lämnas obemannat men på natten måste de göra det.

De anställda säger vidare i intervjuerna att de försöker göra sitt bästa av situationen och ge de boende en så bra omsorg som möjligt men att de upplever att ribban sänkts sedan de för tre år sedan började arbeta ensamma på natten.

Flera chefsbyten

I länsstyrelsens rapport framkommer att det varit flera chefsbyten under det gångna året på Möjetorp. Ingen av cheferna uppger att de fått in några rapporter om fel och brister från nattpersonalen.

Länsstyrelsen konstaterar i sin kritik att man inte verkar ha den bemanning som behövs för att till- godose en god kvalitet i omsorgen nattetid. Dessutom saknas rutiner för att fortlöpande kontrollera att den bemanning som behövs finns.

"Ingen överblick"

- Vår bild är att en person har ansvar för väldigt många och inte har överblick, för det handlar om olika avdelningar, säger Inger Nordén, socialkonsulent på länsstyrelsen. De måste ha en bemanning som motsvarar de boendes behov. 38 personer som klarar sig själva och bara har larm, det klarar man säkerligen på en person men här är det personer som ska vändas, gå på toaletten och hjälpas på många olika sätt.

Länsstyrelsen riktar också kritik mot att personalen inte skriver rapporter när det inträffar något som kan definieras som en brist. Exempel på tillfällen som borde dokumenteras är när man tvingas lämna vakna oroliga patienter, som går in till varandra, ensamma.

Länsstyrelsen anser också att man måste bli bättre på att göra tydlig dokumentation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om