"Viktigare välja svensk ost än mjölk"

Under 2016 försvann 20 000 svenska mjölkkor. Den som vill vara med och hejda mjölkkrisen bör välja svensk ost.

Svenska klassiker. Mjölkbonden David Pettersson guidade besökarna genom klassikerna herrgård, grevé, svecia, prästost och västerbotten.

Svenska klassiker. Mjölkbonden David Pettersson guidade besökarna genom klassikerna herrgård, grevé, svecia, prästost och västerbotten.

Foto: Carina Glenning

Linköping2017-02-08 21:29

Ett 70-tal privatpersoner hade hörsammat inbjudan att prova ost i Tornet, Sky Hotel, på onsdagskvällen. Satsningen var slutklämmen i det som kallas E-week 2017, två intensiva dagar för regionala och nationella aktörer inom energi- och miljöområdet. Målet är att Östergötland till 2030 ska vara Sveriges mest resurseffektiva region.

E-week är en samlingspunkt för experter, tjänstemän, beslutsfattare och forskare, som tillsammans diskuterar lösningar för en hållbar framtid, men just den här klimatsmarta kvällen var för allmänheten.

Med mjölkbonden David Pettersson som ciceron fick gästerna smaka de fem svenska klassikerna herrgård, grevé, prästost, svecia och västerbotten. Det vill säga de varumärkesskyddade klassiker som bara får tillverkas av svenska mejerier och svensk mjölk.

– Svenskarna äter 20 kilo hårdost per person och år. Hälften importeras, berättade han. Eftersom det går åt 10 liter mjölk för att tillverka 1 kilo ost är det faktiskt viktigare att konsumenten väljer svensk ost än svensk mjölk.

I debatten kring den kris svensk mjölkproduktion befinner sig i har den svenska osten, med sin enorma betydelse för mejeriproduktionen, glömts bort. Därför uppmärksammar LRF just nu den svenska osten.

Flera föredragshållare framträdde under kvällen med det gemensamma budskapet att svensk mjölk- och köttproduktion ger betydligt lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med världsgenomsnittet. Att svenska lantbrukare använder minst växtskyddsmedel i hela EU. Och att vi inte proppar djuren fulla med antibiotika i förebyggande syfte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om