Vill ge uppsagda 50 000 kronor

Ericssons chockbesked om nedskärningar har fått andra företag att tagga upp sin rekrytering.

Bakvänt? Ericssons uppsägningar har fått andra teknikföretag att rekrytera.

Bakvänt? Ericssons uppsägningar har fått andra teknikföretag att rekrytera.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-10-10 19:53

Ericsson vill göra sig av med 3 000 personer i Sverige. Företaget skär inom tillverkningen, men också ingenjörer inom forskning och utveckling. Samtidigt tänker man nyanställa inom just forskning och utveckling. Det kan te sig motsägelsefullt. Ingenjörerna på Ericsson verkar nämligen vara ordentligt heta på arbetsmarknaden. Nyligen valde Saabägda konsultföretaget Combitech att hälsa 300 Ericsson-ingenjörer välkomna in i värmen. Och IT-bolaget Consid går ut med en kampanj där Ericsson-anställda som undertecknar ett kontrakt hos dem, får 50 000 kronor. Consid har gjort sig känt för liknande kampanjer, vilket visar på hård konkurrens om kompetensen.

LÄS MER: 3 000 tjänster försvinner

– Ericsson sitter på en enorm mängd fantastiska kompetenser. Att många av deras duktiga medarbetare snart står utan jobb gör att vi inte kan låta bli att se vår chans till att öppna upp för att dessa ska hitta en ny roll inom ramarna för Consid, säger vd:n Peter Hellgren.

Han efterlyser också en diskussion mellan Consids och Ericssons HR-avdelningar.

Försvars- och säkerhetskoncernen Saab har anställt mellan 500 och 800 personer i Sverige de senaste fyra–fem åren. HR-direktören Lena Eliasson understryker att hon inte kan kommentera Ericssons uppsägningar. Men hon förnekar inte att det kan betyda ett välkommet tillskott av ingenjörer.

– Vi söker hela tiden efter kompetens inom olika områden. Vi är bland annat i behov av ingenjörer inom mjukvaruutveckling. Och på så vis är det positivt för oss om vi kan ta emot ingenjörer från Ericsson. Det visar om inte annat den satsning vi har gjort genom Combitech.

LÄS MER: EU-miljoner till anställda

Lena Eliasson påpekar att det är kompetens Saab söker, inte åldersgrupper.

– Ericsson har väldigt duktig personal. Inom vissa områden samarbetar vi och där vet vi mer om varandras personal än inom andra områden. Men det är hela tiden kompetensen som är avgörande för oss när vi anställer, säger Lena Eliasson.

Lena Miranda, vd för Mjärdevi science park, beklagar Ericssons nedskärningar. Men hon har viss förståelse för beslutet att nyrekrytera.

– Det är inte så konstigt med tanke på att man befinner sig i brytpunkten mellan gammal och ny teknologi, med GSM- och 5G-teknik. Det här är bara ett exempel på hur fort det går på arbetsmarknaden just nu, säger Lena Miranda.

Hon anser att arbetstagare i dag måste ta större ansvar för att hålla sin kompetensnivå.

– Det finns en tro om att det är arbetsgivaren som ska utveckla sin arbetskraft. Men allt mer hänger på att man som arbetstagare är flexibel och beredd på att kompetensutveckla sig för att stanna kvar på arbetsmarknaden, säger Lena Miranda.

– Viljan att förändra sig måste bli större, påpekar hon.

Men är det rimligt att först göra sig av med hög kompetens, för att sedan nyanställa?

– Jag litar på att Ericsson har gjort en bedömning av verksamhetens behov. Det visar på arbetsmarknadens snabba behov av omställning.

Tror du att de som drabbas i Linköping kommer att få jobb här?

– Ja, det tror jag. Det finns en god arbetsmarknad för ingenjörer i Linköping.

Ericsson

Har drygt 116 000 anställda varav cirka 16 000 i Sverige.

För drygt 10 år sedan hade Ericsson 21 000 anställda i Sverige.

Sedan dess har har andelen svenska jobb i Ericsson-koncernen minskat från 40 procent till 14 procent.

Ericssons svenska del ska fortsätta vara kärnan inom forskning och utveckling.

Ericssons ledarskap kring 5G ska stärkas och företaget beskriver Sverige som en ”kärnsajt” för den strategin. ICT-centret i Linköping är ett av Ericssons tre globala, högteknologiska center.

Källa: Ericsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!