Att äta insekter låter kanske konstigt och lite extremt, men allt fler hävdar att här finns morgondagens lösning för att mätta jordens växande befolkning.
Eller morgondagens, förresten – det är ingen nyhet att det går att äta larver, syrsor och andra insekter. Asiens invånare har redan gjort det i ett par tusen år
– Jag läste en rapport om problem och möjligheter med framtidens mat, förklarar Martin Strid. Där stod det om syrsmjölets höga proteininnehåll, 70 procent! Mer järn än i spenat, mer B12 än i lax, massor med zink, kalcium och magnesium.
– Det där bara måste jag ju pröva. Så jag beställde hem det och började käka.
Martin har tränat i hela sitt liv.
– Ja, jag är uppväxt med det. Så från början provade jag syrsmjölet för min egen skull, som ett bra näringstillskott. Men på en löprunda pratade jag med kompisen om det, och vi kom fram till att det här borde alla kunna äta. Perfekt för folk som vill ha nyttigt protein, lätt tillgängligt, resurseffektivt.
Så startade Eat:em.
– Jag kollade med Coop: vad är kraven för att produkten ska finnas på er hylla? Nu uppfyller vi alla. Vi har testat mot kunder och nu är vi redo för lansering.
Men genom ett danskt bolag. I Sverige får syrsmjöl och insektsprodukter inte säljas. Livsmedelsverket tolkar EU-lagstiftningen som att insekter är nya livsmedel som inte har ätits tillräckligt länge inom EU för att man ska kunna veta att de är ofarliga. I Danmark tolkas lagen annorlunda, där får insekter säljas. Via nätet kommer det att gå att köpa Eat:ems produkter från sommaren.
– Hela västvärlden står öppen, säger Martin Strid som bland annat satsar på marknadsföring genom sociala medier.
Syrsorna odlas i Thailand, men fler farmer kommer. På sikt är Martin säker på att syrsor kommer att produceras i Sverige också.
– Allt som behövs är egentligen en lokal med boxar och lite spillvärme, och det har ju många lantbrukare, säger han. Syrsorna äter många olika saker, rester, avfall och foder, det viktiga är att deras föda är ekologisk. Insekter tål inte bekämpningsmedel.
Syrsmjöl är lätt att använda. Det kan bakas in i snacks, användas i smoothies, bars, brownies, i gröt.
– Vi produktutvecklar hela tiden och testar nya användningsområden. Vi har en tydlig målgrupp som är jätteintresserad av det här, det är framtiden.