De flesta som hör ordet anhörigcenter tänker förmodligen att det är en verksamhet som riktar sig till anhöriga som vårdar sin äldre och dementa make eller maka. Det stämmer.
Men det är också långt ifrån all den verksamhet som Anhörigcentrum kan erbjuda, och det är det budskapet som de som jobbar här vill få ut.
– Vi vänder oss till alla som har ett anhörigskap och som är över 18 år och bor i Linköping, säger Helene Liljeqvist som är en av fyra anställda på Anhörigcentrum.
Med anhörigskap menas i det här fallet att man har en anhörig eller vän som man är orolig över på ett eller annat sätt. Du kanske fortfarande bor hemma och oroar dig för föräldrar eller syskon som verkar må dåligt psykiskt eller har missbruksproblem, eller så är du kanske en förälder till ett barn med någon diagnos eller så har du något helt annat skäl. Det gemensamma är att man behöver någon att prata med om de egna upplevelserna.
Till Anhörigcentrum kan man ringa bara för att prata om sin oro eller bekymmer. All verksamhet är gratis, det förs inga anteckningar, inga journaler och du kan vara helt anonym.
– Även om det förstås underlättar med förnamn och telefonnummer, säger Helene Liljeqvist.
Under normala omständigheter, alltså inte coronatider, erbjuds olika gruppaktiviteter men nu ligger det nere. Å andra sidan kompenserar verksamheten detta med mycket generösa telefontider.
– Vi har telefontid från nio på morgonen till klockan 20 på kvällen på vardagar, och på helgerna och röda dagar från klockan nio till 16, säger Elias Varda, som är en av de fyra anställda och också verksamhetens chef.
Han vet att trycket på många anhöriga har ökat nu när vardagen har förändrats för många och han vill uppmana människor att kontakta Anhörigcenter.
– Vi vill inte att någon i Linköping ska känna sig ensam i sitt anhörigskap. Även om våra gruppaktiviteter ligger nere så önskar vi att man ringer till oss istället för att sitta hemma och må dåligt, säger Elias Varda.
Han säger att många uttrycker att Anhörigcentrum är som en fristad.
– Det kanske är den enda gången man får en lugn stund för sig själv.
En annan vinst som många upplever, säger Helene Ljungqvist, är att träffa andra som befinner sig i samma situation, det är så lätt annars att tro att man är ensam i sina upplevelser.
Telefonnumret till anhörigcenter är 013-26 31 95. Mer info finns på www.linkoping.se/anhorigcenter.