När Linköpingsmoderaterna presenterade sin kommunala arbetsmarknadspolitik, som de vill driva efter valet, handlade den mer om principer än om siffror. Principerna riktar sig mot den gruppen arbetslösa som får försörjningsstöd och har arbetsförmåga.
Det handlar om 740 personer, enligt en rapport gjord av socialförvaltningen i april.
– Alla som söker försörjningsstöd och har arbetsförmåga ska mötas av aktivitetskrav. Vill man få ut något av samhället ska man också ge något. Det innebär att man måste delta i aktiviteter för att kunna göra sig anställningsbar, säger Jerry Broman (M), vice ordförande i bildningsnämnden.
Han vill göra kopplingen mellan rättigheter och skyldigheter tydligare, och för att personer med försörjningsstödet ska klara av att göra sig anställningsbara ska det finnas – erbjudas – möjligheter.
Är det inte redan nu så med skyldigheter och rättigheter?– Bara delvis, men många framhäver sina rättigheter utan att bry sig om skyldigheterna. Det vill vi sätta stopp för. Vi ställer krav och vi erbjuder hjälp. Vi vill knäcka utanförskapet. Att leva på försörjningsstöd är det sista – när inget annat fungerar – som en människa ska göra.
Linköpingsmoderaterna vill att kraven möter varje individ på dennes nivå.
– Behovet kan variera allt ifrån att man måste läsa svenska, gå på komvux, arbetsträna eller delta i kommunal utbildning till bristyrken. Man ska ha skyldighet att göra det och samhället ska hjälpa till och ordna utbildningar och praktikplatser i kommunala välfärdssektorn, säger Jerry Broman.
Det är inom barnomsorg, äldreomsorg, fastighetsvård och vissa andra kommunala verksamheter vars arbetsuppgifter inte kräver lång utbildning eller tidigare erfarenheter som Jerry Broman ser möjligheter till praktikplatserna.
– Inom barnomsorgen kan man till exempel avlasta personalen genom att hjälpa barnen att klä på sig och klä av sig, eller med andra enklare uppgifter. Det ger förskollärare mer tid att de gör sitt uppdrag samtidigt som praktikanter skaffar sig erfarenhet. Men det är viktigt att poängtera att man aldrig ska tumma på kvalitetskrav, säger han.
Att införa hembesök i samband med ansökan om försörjningsstöd – för att se och bedöma situationen, att tillåta att inkomst behålls om man jobbar någon dag – eller någon vecka – är några förslag. Det innebär också att när ett barn i en familj med försörjningsstöd sommarjobbar så ska inte stödet minska.