"Vinprovning är inte en lämplig aktivitet"

När östra skolområdets ledningsgrupp skulle åka på konferens i september ansökte de om att få gå vinprovning. Ansökan avslogs av borgmästaren Ann-Cathrine Hjerdt (M), som själv provade viner i tjänsten för två år sedan.

LINKÖPING2013-12-06 06:30

Det var när östra skolområdets ledningsgrupp skulle åka på konferens till Söderköpings brunn i mitten av september som nytillträdde skolområdeschefen Birgitta Dahlbeck ville anordna en aktivitet för den "allmänna trevnaden". Eftersom det var ett pressat schema skulle det vara en stillsam aktivitet. Hotellet erbjöd choklad- och vinprovning.

Precis som sig bör skickades en ansökan om vintillstånd in till kommunfullmäktiges presidium där Ann-Cathrine Hjerdt är ordförande. Men där tog planerna stopp.

Varför fick inte ledningsgruppen prova vin på konferensen?

– Det är inte förenligt med vårt reglemente, även om det är trevligt, säger Ann-Cathrine Hjerdt.

Borgmästaren var själv en av de åtta politiker, som tillsammans med tre tjänstemän, gick på vinprovning på exakt samma hotell när styrelsen i det kommunala moderbolaget Linköpings stadshus AB konfererade för två år sedan.

Får bara toppolitiker gå på vinprovning för skattepengar?

– Absolut inte, det var heller inte vad vi borde ha ägnat oss åt. Man blir vis av skadan ibland. Vi ska lära oss att ta hänsyn till de regler som finns, säger Ann-Cathrine Hjerdt.

När det gäller första hands-valet av aktivitet är skolområdeschefen Birgitta Dahlbeck självkritisk i efterhand.

– Jag tycker inte att vinprovning det är en lämplig aktivitet för en ledningsgrupp. Det är nolltolerans för alkoholintag och det tycker jag vi ska hålla på, säger hon.

I stället fick ledningsgruppen enbart avnjuta en chokladprovning. Trots det blev priset för aktiviteten detsamma som om tre sorters vin hade ingått: 5 200 kronor. Men något vin dracks alltså inte, enligt skolområdeschefen.

Sammanlagt gick de två planerings- och strategidagarna för 17 personer på 47 484 kronor exklusive moms. Förutom styrkor och gemensam vision diskuterades även bland annat ledarskapsdilemman.

Östra skolområdet går enligt prognosen back 3,6 miljoner kronor i år. Ledningsproblemen på Linghemsskolan pekades nyligen ut som orsaken. Det har Corren berättat om tidigare.

Samtidigt åker ledningen på konferensen för nästan 50 000 kronor. Hur ser du på det?

– Det klart att det inte var gratis, men jag tycker verkligen att det är befogat att reflektera över vart vi är på väg. Ska man få ordning på ett område som inte har styrsel på budget så måste man förstå vad vi håller på med och varför, säger Birgitta Dahlbeck.

Hon kommer fortsätta att samla ihop cheferna på liknande sätt två gånger om året.

– Jag betraktar det som en investering snarare än en kostnad, säger Birgitta Dahlbeck.

Men exakt hur man ska lyckas vända det ekonomiska underskottet är ännu inte bestämt.

– Det ska vi göra. Det finns olika strategier för olika enheter, men det finns inget entydligt svar, säger Birgitta Dahlbeck.

Östra skolområdets ansökan om vintillstånd är den enda som har fått avslag under det senaste året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om