Vittnet: "Fem-sex smällar och ett stort, kolsvart moln"

Fem-sex smällar och ett stort kolsvart moln. Här berättar flera vittnen om den obehagliga måndagsmorgonen i Tannefors.

Jörgen Willén, Anders Nilsson, Carina Porath och Caroline Pettersson blev på olika sätt vittnen till branden i Tannefors på måndagsmorgonen.

Jörgen Willén, Anders Nilsson, Carina Porath och Caroline Pettersson blev på olika sätt vittnen till branden i Tannefors på måndagsmorgonen.

Foto: Dennis Petersson / Ellinor Eke-Göransson

Linköping2023-11-20 10:20

Många Tanneforsbor samlades intill platsen på Nya Tanneforsvägen för att få en skymt av den sopbil och den personbil som totalförstördes i den kraftiga branden.

Jörgen Willén var en av alla nyfikna vid avspärrningarna. Han fick ett meddelande via SOS Alarms app på mobilen, såg att det var nära hemma och gav sig ut för att se vad det handlade om.

– Det var väl tur att det inte brann i ett hus. Jag såg ett stort kolsvart moln först och var orolig att det var min kvarterskrog där jag kollar på LHC som brann. Det blev ett stort pådrag, säger han.

undefined
Jörgen Willén

Bredvid honom står Göran som bor i hyreshuset på andra sidan Nya Tanneforsvägen. Han vill inte vara med på bild men kommenterar branden så här:

– Jag hörde fem-sex smällar åtminstone. Jag tänkte att nu är det väl någon som skjuter och spränger här också. Det blir ju så i dessa tider, säger han och fortsätter:

– Hunden blev rädd och undrade vad det handlade om så jag gick ut på balkongen. Då såg jag världens rökmoln.

Carina Porath kom tidigt till platsen vid nya Tanneforsvägen efter att branden utbrutit vid 09.20-tiden. Hon ringde 112 och ropade på nyfikna att inte komma för nära platsen.

– Jag skulle till vårdcentralen men såg att det började ryka där borta. Jag tror att chauffören försökte att släcka branden med en brandsläckare men han hoppade undan när det började smälla. Jag fick skrika åt folk att inte komma för nära, säger Carina när hon återvänder till platsen efter sitt besök på vårdcentralen.

undefined
Carina Porath

– Det small väldigt mycket. Det var jätteotäckt. Jag tänkte att nu blir det en jätteexplosion som gör att det börjar brinna i husen intill. Det var ju svårt att se vilken typ av lastbil det var på grund av all rök.

Här nedanför ser ni bilder tagna av Carina själv. Den ena är när branden precis utbrutit.

undefined
Bilder från platsen precis efter att branden brutit ut.

Caroline Pettersson jobbar på Ica Tannefors, som ligger precis intill explosionen. 

– Vår kollega skulle slänga skräp och såg eldsvådor så vi ringde till 112 direkt, säger hon. 

Nu står hon ute på parkeringen för att stoppa bilar och kunder som vill in och handla. 

– Nu väntar vi på klartecken så det inte kommer in farlig rök i butiken, vi vet inte hur länge vi får stå här, säger hon och ber ännu en kund att vända om. 

undefined
Caroline Pettersson

Anders Nilsson var ute på sin morgonpromenad när han såg alla brandbilar.

– Man är ju lite nyfiken av sig så jag gick hit och såg lastbilen som brunnit. Det är ett väldigt stort pådrag här men bra att ta det säkra före det osäkra, säger han. 

Vid första anblick tänkte Anders att händelsen var kopplad till gängvåld och tidigare explosioner. 

– När det smäller är det klart man börjar fundera lite. Det händer ju så mycket nu för tiden och man undrar lite vad som händer med samhället, säger Anders Nilsson innan han ska gå hemåt:

– Nu ska jag hem och dricka kaffe efter den här händelserika morgonpromenaden. 

undefined
Anders Nilsson

Anne-Chatrine Andersson och Ann Britt Ranmo är grannar och bor precis mitt emot det ställe där lastbilen brann upp.

De hörde sex smällar och den sista var värst.  De trodde att smällarna var nästan i huset eftersom det var så högt. De såg också lågor från elden och sprang ut ur huset. 

– Vi var jätterädda när vi såg de höga lågorna, säger Ann Britt Ranmo.

undefined
Anne-Chatrine Andersson och Ann Britt Ranmo bor precis intill brandplatsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!