Med relativt enkla medel, alltså ingen avancerad teknik, har Volvos tekniker lyckats få ned förbrukningen på sina tre nya DRIVe-bilar så att de klarar sig under 120-gramsgränsen i koldioxid. Lilla C30 släpper ut 115 gram CO2 per kilometer och större S40 och V50 118 g/km.
Om du inte ser emblemet kan du avslöja en DRIVe på de speciella fälgarna som ger mindre luftmotstånd. Att bilen är sänkt en centimeter kräver ett tränat öga för att upptäcka men kanske ser du i stället att grillen har täppts igen vilket också ger bättre aerodynamik.
Tillsammans med högre utväxling på de högsta växlarna och en mer lättflytande olja i växellådan har förbrukningen sjunkit rejält.
Vanliga Volvo V50 1,6D som har precis samma motor drar en halv deciliter mer per mil vid blandad körning och släpper ut 14 gram mer koldioxid per kilometer. Bilarna kostar precis lika mycket men du får inte 10 000 kronor miljöbilsrabatt när du köper vanliga V50.
Om det är svårt att märka någon skillnad till det yttre är det ännu svårare att märka något bakom ratten. DRIVe är aningen slöare på de högre växlarna och faktiskt gör den där centimeterns sänkning av bilen att bilen blir lite stötigare. Så okej, du kanske måste växla ned någon gång extra när det är dags för omkörningen men komforten hör trots allt fortfarande till de bästa i klassen.
Biltillverkare är alltid mer eller mindre sanningsenliga när det gäller den angivna bränsleförbrukningen i broschyrerna. Ofta anges den bränsleförbrukning som bilen drar med en förare som kör i jämn hastighet på en slät väg utan vare sig luftkonditionering eller lysen på. Siffror som av naturliga skäl skiljer sig rätt markant mot verkligheten.
Volvo har uppenbarligen en mer ärlig inställning till bränsleuppgifterna för det är inga större problem att köra V50 DRIVe på under 0,4 liter milen vid landsvägskörning och även om du ligger på lite drar inte bilen mycket mer än en halvliter milen, grymt!
En av de mest klassiska miljöbilarna är Volvkswagen Lupo3L, en minibil som tack vare trecylindrig dieselmotor, ryckig automatlåda och stopp och start-funktion (motorn stannade vid rödljusen) var ruggigt snål. Lupo 3L drog tre liter diesel per 100 km om man körde riktigt försiktigt, vid normal körning hamnade förbrukningen strax över 0,4 liter per mil. Supersnålt, särskilt när den lanserades för tio år sedan. Men Lupo 3L var verkligen en liten bil, tekniken avancerad och dessutom var bilen ruggigt dyr. Att Volvo med en liten komfortabel familjekombi lyckas komma ned i nästan samma siffror utan en massa krånglig teknik är imponerande. (TT Spektra)
Johannes Collin