Willys hjälper Frälsis med mat

Bullar!? säger Micke Green och ser belåten ut.– De blir lite guldkant. Toppen! Tillsammans med Nicolaj Vollburg lastar han in flera backar med bröd, grönsaker och kött från Willys i Ekholmen.

Finfina varor. Mikael Green, Jeanette Andersson och Nicolaj Vollburg är nöjda med sitt samarbete som minskar svinnet.

Finfina varor. Mikael Green, Jeanette Andersson och Nicolaj Vollburg är nöjda med sitt samarbete som minskar svinnet.

Foto: Adam Wrafter

LINKÖPING2016-10-11 09:30

Osäljbar mat men av bra kvalitet, ett helt ton har levererats till Frälsningsarmén sedan samarbetet startade i mars.

– Matvaror som inte kan säljas men är fullt användbara, säger Jeanette Andersson som är butikschef. Tidigare har det bara hamnat i soporna.

Det kan vara bröd, kött eller ost med kort datum, tvättmedelspaket som gått sönder i transporten men som kan tejpas igen, 59 goda druvor och en dålig i en ask, trasiga blöjförpackningar eller en knölig corn flakesförpackning.

Varje måndag kommer Nicolaj Vollburg eller Mikael Green och hämtar grejer på Willys i Ekholmen. En del hamnar i Frälsningsarméns frys (som bullarna till fredagsmyset), en del blir soppa på onsdag, annat packas i kassar till behövande.

– Det finns en hel räcka med lagar och regler som gäller hur det här får hanteras, berättar Jeanette Andersson. Vi lämnar aldrig färsk fisk, kyckling eller butiksbakat bröd. Allt ska vara förpackat, rent, fräscht och kylt.

Bara viss personal får lämna ut och vissa personer får hämta produkterna. Det som levereras är utvalt för att kunna användas på ett bra sätt, varorna ska ha rätt temperatur och ligga i märkta backar.

– Det får inte hända att vi lämnar ut dåliga varor, säger Jeanette, det vore katastrof.

Willys och andra matbutiker har liknande samarbeten på andra håll i Sverige. Willys har totalt skänkt drygt 100 ton mat till olika välgörenhetsorganisationer runt om i landet, men det finns mer att göra. Enligt Naturvårdsverket slängs 600 000 ton mat i onödan i Sverige årligen, varav 60 000 ton i matbutikerna.

– Vi har bra leverantörer som är intresserade av att skänka varor som de annars skulle kasta, berättar Jeanette, och både vår personal och våra kunder gillar idén. Men det gäller också att ha bra mottagare.

Runtom i landet är det ofta kyrkliga organisationer som tar emot.

– Det krävs att man har ett fungerande socialt arbete, säger Nicolaj Vollburg, vi måste kunna ta hand om de varor vi får och leverera dem vidare.

En del blir till mat som serveras till missbrukare och hemlösa som kommer till Frälsningsarmén. Andra varor packas i matkassar, anpassade till de hjälpsökandes familjesituation och behov. De kan få stöd i högst tre år, i form av presentkort på mat eller kläder, eller matkassar.

Vad blir ni gladast för?

– Allt! svarar Mikael Green snabbt.

– Blöjor och hygienartiklar, säger Nicolaj, det har vi alltid för lite.

– Och bullarna! säger Mikael. Förra veckan hade vi 30 gäster på fredagsmyset. De gillar bullar.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om