Yasameen hjälper folk att komma i arbete

Trots att Yasameen Alqutbi har levt mitt i ett krig, tvingats fly och kommit till ett nytt hemland där det tog lång tid att få ett jobb, så är hennes inställning tydlig: "Det finns inget ord som heter problem, säg utmaning". 
Nu är hon nominerad till Tillsammanspriset för sitt jobb med att hjälpa människor att komma i arbete.

Yasameen Alqutbi ser utmaningar istället för problem. Nu har kollegorna på Linkstep nominerat henne till Tillsammanspriset som delas ut av Corren och Fin dag, en arbetsmarknadsmässa med fokus på inkludering och mångfald.

Yasameen Alqutbi ser utmaningar istället för problem. Nu har kollegorna på Linkstep nominerat henne till Tillsammanspriset som delas ut av Corren och Fin dag, en arbetsmarknadsmässa med fokus på inkludering och mångfald.

Foto: Henrik Lindberg

Linköping2025-05-14 17:00

46-åriga Yasameen Alqutbi växte upp i Iraks huvudstad Bagdad och utbildade sig till systemingenjör. Hon var en toppstudent och skulle få läsa sin master i Liverpool. Men drömmarna stoppades när kriget bröt ut 2003. Trots att det sköts och bomberna föll valde hon att stanna i Bagdad i fyra år. Men så fick hon och maken sitt första barn.

– När vår dotter kom blev det en annan sak, vi kände att vi måste fly.  

När familjen hamnade i Sverige ville då 28-åriga Yasameen lära sig svenska så fort som möjligt och skaffa sig ett jobb för att bidra till samhället. Men det var lättare sagt än gjort att få praktikplats eller arbete när den stora finanskrisen slog till med full kraft.

– Men jag ville inte bara sitta hemma, så jag kom på att jag kunde anordna en datakurs.

När Yasameen inte fick jobb som systemingenjör i Sverige valde hon att fokusera mer på sina sociala egenskaper och mötet med människor. Nu hjälper hon arbetslösa att ta sig in på jobbmarknaden i rollen som kompetenskoordinator på Linkstep.
När Yasameen inte fick jobb som systemingenjör i Sverige valde hon att fokusera mer på sina sociala egenskaper och mötet med människor. Nu hjälper hon arbetslösa att ta sig in på jobbmarknaden i rollen som kompetenskoordinator på Linkstep.

Yasameen hade stött på andra arabisktalande kvinnor som också börjat slussas in i Sverige. Hon visste att de inte hade någon datavana, så hon lånade en datasal och höll en kurs ideellt för 15-20 kvinnor under flera veckors tid. 

– Jag kände att jag kunde göra något. Det var bättre än att vi bara satt och väntade i kö för att få praktik. De här kvinnorna måste ju kunna klara sig och betala sina räkningar och sådant.

Har du lätt att hitta motivation i dig själv?

– Jag tror det är ett av mina starkaste drag, att jag är en positiv människa. När mina kollegor pratar om problem säger jag: "vänta lite, det finns inget som heter problem, säg utmaning".

Hur menar du?

– Det är ett hinder du behöver ta dig över för att kunna nå ditt mål, men det kan ta lite längre tid.

Men du har ju upplevt krig, hur tänkte du då?

– Okej, nu sitter jag hemma och det bombas överallt. Logiskt sett är det kanske bättre att jag går och jobbar, för det kan lika gärna slå ner en bomb här hemma. Det är inget jag kan veta eller påverka, så varför ska jag inte fortsätta med mitt vanliga liv? 

Och då tog du det som en utmaning?

– Ja, precis.

"Vi fixar inte jobb, men jag kan visa människor en väg.
Jag finns där som ett stöd och ett verktyg. Men det är varje persons process, det är deras liv och det är de som bestämmer själva", säger Yasameen om uppdraget som kompetenskoordinator på Linkstep.
"Vi fixar inte jobb, men jag kan visa människor en väg. Jag finns där som ett stöd och ett verktyg. Men det är varje persons process, det är deras liv och det är de som bestämmer själva", säger Yasameen om uppdraget som kompetenskoordinator på Linkstep.

Yasameen hade flera utmaningar på vägen innan hon fick sitt första jobb efter sju år. Hon har aldrig fått chansen att arbeta som systemingenjör, istället styrde hon in mot handledning för att hjälpa arbetslösa. Först på ett företag i Norrköping och sedan på Arbetsförmedlingen i Linköping.

Men när Arbetsförmedlingen tvingades till nedskärningar förlorade hon jobbet och vände sig till försvaret där hon skulle få gå en systemtekniker-utbildning som kunde leda jobb till på Helikopterflottiljen i Linköping. Men så kom pandemin och satte stopp för det.

Yasameen vid Linkstep som har sitt kontor i höghuset Tornet.
Yasameen vid Linkstep som har sitt kontor i höghuset Tornet.

Istället skrev hon in sig i Stångåstadens program Linkstep som sedan 2018 hjälper till att lotsa människor, mellan 20 och 60 år, till arbete. Snart blev hon anställd på Linkstep där hon nu jobbar sedan några år tillbaka. Hon möter människor från hela Linköping men har extra närvaro i Berga, Ryd och Skäggetorp.

– Vår vision är hjälp till självhjälp och utgår ifrån vad varje individ behöver. Är man välutbildad inom IT ordnar vi studiebesök på ett IT-bolag och om du aldrig har jobbat kan vi hjälpa till att hitta utbildningar.

Hennes kollegor har nominerat henne till Tillsammanspriset som går till en aktör inom regionen som verkar för integration och mångfald: 

"Yasameen är en ovärderlig kraft för inkludering och integration" skriver bland annat arbetskamraterna i sin motivering.

 – Det värmer i hjärtat. Jag är så tacksam.

Priset delas ut 15 maj på mässan Fin dag i Trädgårdsföreningen klockan 15.45.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!