Youtubestjärnor lockade rekordpublik

Fenomenet Youtube och chansen att få träffa dess stjärnor, på riktigt, lockade den yngre publiken till Saab Arena i Linköping.

Förväntansfull. Publiken består till 80 procent av tjejer. Utanför blandades förväntan med hopp.

Förväntansfull. Publiken består till 80 procent av tjejer. Utanför blandades förväntan med hopp.

Foto: Bänkt Olsson

Linköping2016-10-15 20:21

Felicia Hansson köade i över en timma för att få träffa sina stjärnor, Kammi och Anja Rosenskjöld. Bakom henne ringlade sig kön tvärs över arenan och ut i korridorerna utanför. Det är lite nervöst, men strax ska hon få träffa sina idoler på riktigt.

– De vågar säga vad de verkligen tycker om olika saker, säger Felicia.

Med ojämna mellanrum hörs gälla skrik från området runt scenen. Kopplingen till tonårsflickor som fick dåndimpen när Beatles hade sin storhetstid ligger nära till hands. Dagens stjärnor lägger ut klipp på Youtube om allt från sminktips till om det går att köra en iPhone i en mixer.

De stora världsstjärnorna har miljontals tittare på varje klipp. Från Vikingstad utanför Linköping kommer Amanda Axelsson som "bara" har 100 000 tittare som följer hennes kanal.

– Det är helt sjukt! Visst att man ser en siffra på skärmen där det står 100 000 följare. Det är ju coolt, men man kan inte inse hur många det verkligen är. Nu träffar vi 1900 av våra fans här, och det är så extremt många människor. Jag blir precis chockad varje gång, men det är skitkul!

Amanda började sin kanal för att prata om sin sjukdom, skolios, och om hennes erfarenheter i med och motgång. Sen har det rullat på och idag pratar hon om allt som berör henne och hennes följare.

– Det jag vill är att lyfta samhällsfrågor, sådant jag stör mig på och sådant jag vet andra stör sig på, fast med humor för att folk ska bli intresserade.

Att ha en Youtubekanal med 100 000 följare genererar inte bara berömmelse och lite pengar i plånboken, Amanda känner också att hon behöver vara en förebild och ta ansvar för det hon säger.

– Det är något man inte tänker på till en början. Att man som offentlig person inte kan säga vad som helst eller lägga ut vilka bilder som helst. Det har jag fått lära mig, och jag har också märkt att jag påverkat folk till det sämre, och det vill jag ju verkligen inte!

I kölvattnet av sociala medier, och trots all nytta dessa gör så frodas också ett näthat. Ibland som ogenomtänkta kommentarer och ibland medvetet för att skrämma och uppröra. Bakom kampanjen No Hate, eller No Hate Speech Movement som är hela namnet, står Statens Medieråd.

– Vi har i uppdrag att stärka och skydda barn och unga när det gäller medier, och idag handlar medier till stor del om företeelser på Internet. Med åren har tyvärr näthat blivit tydligare och tydligare. No Hate vill hjälpa till med att göra nätet bättre för barn och unga. Här är vi för att sprida kännedom om kampanjen, säger Anna Fagerström, kommunikatör på Statens Medieråd.

Johannes Gustavsson är PR manager för Tubecon tour 2016 och meddelar nöjt att Linköping lockat störst publik hittills på sin väg genom Sverige. 1 937 sålda biljetter enligt hans senaste uppdatering. Publiken man vänder sig till är främst unga mellan 10 och 14 år, men man vänder sig till alla och det finns en Parents Park där föräldrar kan lära sig mer om vad deras barn egentligen gör på Internet. Både besökare och yotubers tycker turnén tillför en extra dimension.

– De tycker det är roligt att vi kommer ut i landet och inte bara är i Stockholm. Vi hade ett event i där som blev det största youtubeeventet i Sverige. Efter det bestämde vi oss för att ta ut det på vägarna, och det har varit väldigt uppskattat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om