SM i vindrutebyte i Linköping på torsdagen är en tävling som inte bara sätter vindrutans betydelse för bilisternas säkerhet i fokus. Glasmästare som varje dag jobbar med att byta vindrutor som har stenskott eller sprickor i glaset får här en chans att visa sina yrkeskunskaper - på tid.
-- Jag gör det här jobbet varje dag men visst är det lite nervöst att arbeta inför en jurydomare, säger Stefan Bengtsson på Bilglas i Linköping.
Han är en av de tre finalister som efter teoretiska prov, tagit sig till SM. I tävlingen, där deltagarna har 1 timme och 45 minuter på sig att byta en vindruta, ingår att ha rätt utrustning och göra jobbet väl enligt alla instruktioner.
-- Till vardags är det bråttom ibland, och då kan jag glömma handskarna. Det får man inte göra här, säger Stefan. Då blir det avdrag.
Deltagarna ställer naturligtvis sin yrkesheder på prov i tävlingen. Stefan Bengtsson kom tvåa, och var inte riktigt nöjd med resultatet.
-- Domaren säger att det var mycket jämnt. Men jag får komma igen nästa år.
Stefan Bengtsson och hans kollegor ser många slitna vindrutor i arbetet Sedan Bilprovningen blivit tuffare har jobben ökat.
-- De flesta bilägare byter vindrutan först när det blir stenskott. Många tänker inte på att rutan kan vara sliten långt dessförinnan.
Redan efter 6 000 mil kan glaset vara fullt med repor som gör att sikten för bilföraren avsevärt försämras. Det som bidrar till problemet är rengöringen av vindrutan med snö- och isskrapor. I handeln finns snöskrapor med aluminiumblad, något som ger djupa repor i glaset.
Stefan Bengtsson anser att en test av vindrutans kondition bör införas med det mätinstrument som utvecklats av Bilprovningen. I dag sker bara en visuell bedömning. Men pengar saknas för att utrusta alla stationer med det här instrumentet.
FOTNOT: SM-segrare blev Karl Eriksson, Falun.