Det var vid en genuskonferens i Linköping i november 2016 som Victoria Kawesa olovligen använde material från en magisteruppsats och utan att ange författarens namn. Kawesa avgick nyligen som partiledare för Feministiskt initiativ och var vid konferensen doktorand vid Tema genus på Linköpings universitet, något som hon fortfarande är.

Under föreläsningen använde Kawesa texter från uppsatsen i en powerpoint-presentation. Författaren till uppsatsen fanns själv i publiken och upptäckte att materialet användes som om det varit Kawesas egen forskning.

I samband med att Kawesa delgavs misstanke sa hon att det handlade om ett misstag. Hon bad om ursäkt och publicerade även en rättelse.

Straffet för brott mot upphovsrättslagen är böter eller fängelse i upp till två år. Kammaråklagare Anna Ginner kommer också att föra talan om skadestånd med anledning av brottet.

– Jag anser att jag kan förvänta mig en fällande dom. Straffskalan sträcker sig från böter till fängelse i två år. Om hon fälls så anser jag att man kan förvänta sig dagsböter, säger Ginner i ett pressmeddelande.

Victoria Kawesa hänvisar till sin advokat Daniel Svensson.

– Hon förnekar brottslig gärning. Det är samma inställning som hon har haft tidigare. Datum för huvudförhandling är inte utsatt än, men när den hålls kommer hon att utveckla sin inställning, säger han.

Kommer hon att fortsätta som doktorand vid Linköpings universitet?

– Det får du vända dig till universitetet om. Det ligger utanför den här processen. Hon har fått en reprimand tidigare, men hur universitetet hanterar detta vet jag inte, Daniel Svensson.

Hur har detta påverkat henne som person och hennes karriär?

– Det kan jag inte svara på. Jag kan bara förhålla mig till åtalet. Men det är givetvis en stor sak för henne som offentlig person.