För två veckor sedan ramlade 75-åriga Barbro Andersson på buss 287 i Åtvidaberg. På väg till sin plats fastnade hon med foten i en rollator och föll. I fallet smällde hon i både ryggen och knät och var efter det sängliggande i 14 dagar.

Bussen är relativt liten och det är framför allt pensionärer som åker med den. Med sig har de rollatorer som gör att det blir trångt på bussen. Barbro Andersson är inte den första som ramlar på buss 287, säger hon.

– Det blir en liten smal gång som återstår när alla rollatorer är på plats. Där är man tvungen att gå på snedden, det är inte lätt, säger Barbro Andersson.

Hon säger att händelsen på bussen rapporterades in av busschauffören. Även de är medvetna om att utrymmet på bussen är för dåligt, menar hon.

– Chauffören sade att det inte är första gången det händer. De tycker inte heller att den passar till uppgiften.

När Barbro Andersson ramlade var även en annan kvinna på plats på bussen. Hon berättade att hon själv hade ramlat två gånger.

Redan i höstas lyftes problematiken med trängseln. Då tog man bort två sittplatser för att frigöra mer utrymme för rollatorerna. Men problemen har kvarstått, säger Barbro Andersson.

– Många som åker med den här bussen är betydligt äldre än mig, framför allt är jag orolig för dem. Jag tror att det kan ske fler olyckor.

Per Karlsson är chef för beställningstrafik samt tillfällig trafikchef på Östgötatrafiken. Han säger att man varit medveten om problem med trängsel på bussen tidigare under hösten, varför man frigjorde mer utrymme för rollatorer. Just rollatorerna är det som leder till trängsel, säger han.

– Eftersom det är många pensionärer som åker blir det väldigt mycket bagage med alla rollatorer. Enligt chauffören jag har pratat med är det sällan fullt på sittplatserna, utan det är just rollatorer som har svårt att få plats.

Per Karlsson säger att även chaufförerna har ett ansvar, genom att inte fylla bussen med för många passagerare.

– Men det blir inte heller något bra, om människor ska behöva stå och vänta i värmen. Så ja, vi kanske har ett litet bekymmer här.

Tidigare var det en något större buss som trafikerade linjen, men man ansåg att den åkte tom för mycket. Därför valde man att byta till en mindre buss.

Per Karlsson säger att det finns åtgärder som skulle kunna sättas in för att minska trängseln.

– Man skulle kunna sätta in en större buss under viss tid, då det är högt tryck. Men det har vi inte tagit något beslut om än.