Hjärta till hjärta har som flera andra hjälporganisationer klädboxar där allmänheten kan skänka textilier till behövande. En del står vid övervakade återvinningsstationer, andra utanför exempelvis affärer.

Hjärta till hjärta finns i Linköping, Motala, Kisa, Mjölby och Katrineholm och har sammantaget ett 50-tal klädboxar. 18 av dem finns i Linköping.

– I går, när vår lastbil skulle tömma boxen vid Ica Signalen i Ekholmen, såg de några personer som var på väg ned i klädboxen. Förarna tutade och förövarna försvann, säger Anders Holmefur.

Artikelbild

Liknande händelser har noterats flera gånger, både i Linköping och Motala. Det är sällan som stölderna polisanmäls eftersom tjuvarna måste tas på bar gärning om brotten ska kunna utredas.

Men de som stjäl kan väl själva vara behövande?

– Ja, men det här handlar om att givarna känner ett förtroende för oss. En person som exempelvis skänkt sin bortgångne makes kostym vill kanske inte plötsligt se den vandra omkring här i stan.

Vad säljs i butik och vad skickas iväg?

– De kläder som läggs i boxarna går till bistånd utomlands. Vad gäller de kläder som lämnas in i vår butik på Attorpsgatan får givaren själv bestämma om de ska skickas utomlands eller säljas i butiken.

– Hela vårt arbete bygger på att givarna känner förtroende för oss och att vi fullföljer vårt uppdrag.

Ärdet fina saker som läggs i boxarna?

– Ja, det allra mesta är av fantastiskt fin kvalité. Många tvättar, stryker och behandlar klädkassarna som om det vore äggkartonger. Ytterst lite behöver kastas.

Hur ofta töms de?

– Vissa två gånger per vecka, andra tre. Nu får vi börja hämta oftare.

Är de inte väldigt svåra att ta sig in i?

– Jo, det krävs att man är mycket smidig och helst liten. Barn har setts lyftas ned i dem. Det är både ohederligt och farligt. Det finns vassa kanter på vippluckan som man kan göra sig illa på.