Utmärkelsen "Årets Transportskola – till Anders Jonzons minne" har funnits i tre år och varje år har Vretagymnasiet varit bland åtta finalister. Skolan har cirka 500 elever varav 100 går på fordons- och transportprogrammet, inriktning transport.

– Det är fantastiskt. Vi är stolta över utmärkelsen, särskilt med tanke på att det finns 100 trasportskolor i Sverige. Här utbildar vi verkligen yrkesförare i toppklass vilket vi nu kan bevisa när vi marknadsför vår skola. Priset firar vi, både personal och alla elever, med ett stort tårtkalas på onsdag, säger Helena Jaeger, enhetschef på Vretagymnasiet.

Bakom utmärkelsen står Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, TYA tillsammans med Länsförsäkringar. Syftet är att lyfta fram transportskolor och att visa på hur de gör en stor insats med att utbilda framtidens lastbilsförare. Juryn tittar bland annat på hur många elever som gick ut med full behörighet, klarat av yrkeskörkort och är anställningsbara för att få jobb. Den pedagogiska biten spelar också en viktig roll.

Artikelbild

| Alla glada. Kenneth Gustafsson, Thomas Broberg, Kent Karlsson, TYA:s prisutdelare på övre raden. Skolans representanter Ingrid Algren och Ingvar Johansson på nedre raden.

– Vi har fått mycket beröm för vårt sätt att jobba och ha individuell plan för varje elev. Vi har 100 transportelever och lika många individuella planer. Det ger resultat, säger Helena Jaeger.

Utmärkelsen Årets Transportskola tilldelas en skola som arbetar i Anders Jonzons anda. Anders Jonzon vigde sitt arbetsliv åt att skapa hög kvalitet på gymnasiets transportutbildningar. Han jobbade med stora visioner och små detaljer, ofta nytänkande och innovativt, med målet att eleverna skulle bli duktiga och säkra lastbilsförare. Han gick bort 2014.