Fri fart på Kinda kanal som skulle körts lördagen den 28;e juli ställs in. I ett uttalande på Fri farts Facebooksida skriver arrangörerna att: "Detta är ett resultat av många bitar, där främst den nya tänkta mindre arenan inte ger samma dragningskraft och möjligheter som den tidigare." Att arrangemanget inte kan få samma utrymme som tidigare år beror på den pågående renoveringen av kajen som bitvis riskerar att kollapsa.

Evenemanget började som "Fri fart" på Göta kanal redan 2005. 2014 flyttade hela kalaset in till centrala Linköping och blev där med Fri fart Kinda kanal. Ett fyrtiotal båtar och många tusen åskådare har samlats varje år för att se båtarna visas upp från sin bästa sida. Med en fartuppvisning där publiken kan komma riktigt nära.

Det finns också personliga skäl till att ta paus i år enligt meddelandet från arrangörerna.

Artikelbild

| Anders Vaernéus som brinner för veteranbåtar och divit Fri fart.

"Arbetsgruppen kring evenemanget har efter alla år blivit så pass sliten att det på grund av personliga skäl, inte i år är möjligt att genomföra evenemanget som tänkt. Vi tvingas därför trycka på paus. Vi gör det för Fri Farts bästa. Men faktiskt också för vår hälsas skull."

Även om Fri fart ställs in planerar gruppen att genomföra "Classic Poker Run", ett evenemang som traditionsenligt körs på söndagen efter Fri fart längre upp i sjösystemet som knyts ihop av Kinda kanal.

Vi har sökt företrädare för Fri fart för en kommentar.