Fotboll är den aktivitet som fick flest röster när kommunen genomförde en digital enkät i grundskolorna för att få reda på vad unga mellan sex och femton år önskar för sommarlovsaktiviteter. De andra aktiviteterna som också fick många röster var ridning, spelutveckling, matlagning och bakning, simning, musik, utflykter och natur.

– Utöver alla de idrottsliga, kulturella och skapande aktiviteter som är planerade kommer även Fotbolls-VM att visas ute på storbild i olika områden. Visningen kommer att arrangeras av lokala fotbollsföreningar som också ska göra andra aktiviteter i samband med visningarna, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

I vilka stadsdelar ska man kunna se fotbollen ute?

– Just nu går vår tjänsteman och representanter för olika fotbollsföreningar runt och tittar på var det kan passa. Vi vet inte än, men snart.

I planen för sommarlovsaktiviteter ingår också att bemanna aktivitetsområden i Berga, Ekholmen, Lambohov, Ryd och Skäggetorp och det kommer även att finnas en mobil aktivitetsgrupp med fritidsledare.

Linköpings kommun har fått ett statligt bidrag på 4,2 miljoner kronor för att kunna anordna gratis aktiviteter som ger stimulans och personlig utveckling under sommarlovet. Aktiviteterna ska också stimulera både flickors och pojkars deltagande och skapa nya kontaktytor mellan barn med olika social bakgrund.

Fotbolls-VM i Ryssland börjar samma dag som skolan slutar, 14 juni och pågår fram till 15 juli.