Måndagen den 12 juni förra året hittades 62-åriga Ann-Christine Lekander och hennes 70-årige man, Tor Lekander, mördade i sitt hus utanför Mantorp. Polisen drog i gång en omfattande utredning och tog i ett tidigt skede hjälp av experter på Nationellt forensiskt centrum, NFC.

Det skulle visa sig att de spår som säkrades på brottsplatsen var helt avgörande för att misstankarna i september kom att riktas mot 24-åringen. Mannens dna och fingeravtryck säkrades på brottsplatsen och i förhör har han medgivit att han var med och tejpade brottsoffren. Han nekar dock till att ha dödat paret.

Förundersökningen omfattar cirka 4 000 sidor och kammaråklagare Helene Gestrin står inför en pedagogisk utmaning när rättegången inleds i Linköpings tingsrätt på tisdag. Det är endast det som muntligen kommer fram under rättegången som kommer att ligga till grund för den dom som tingsrätten senare kommer att meddela.

Artikelbild

| Köket. En av 3D-bilderna visar i fågelperspektiv hur offren låg när de hittades i husets kök.

För att rättens ledamöter ska kunna bilda sig en så god uppfattning som möjligt av vad som inträffade på brottsplatsen har polisen tagit hjälp av NFC:s brottsplatsgrupp.

NFC:s experter lät i november och januari scanna hela huset för att kunna ta fram detaljerade 3D-bilder av hur det såg ut i bland annat köket där makarna Lekander hittades döda. Åklagaren kommer att använda bilderna i sin sakframställan när hon går igenom bevisningen.

– Det är viktigt att rättens ledamöter får en överblick av hur det såg ut i huset. De här bilderna ger en bra bild av hur det såg ut när paret hittades, säger Helene Gestrin

Polisens tekniker har naturligtvis tagit en mängd vanliga bilder på brottsplatsen som visar exakt hur det såg ut i köket. Flera av bilderna, som visar offren, är dock sekretessbelagda.

Artikelbild

| Placering. 3D-bilderna visar hur mannen och kvinnan låg bundna med tejp på golvet. Den 62-åriga kvinnan låg delvis under köksbordet.

– Det är viktigt att allmänheten får insyn i rättegången. Nu behöver jag inte yrka på stängda dörrar när vi går igenom hur det såg ut på brottsplatsen, säger Gestrin.

Det är så vitt känt första gången som 3D-bilder används i en rättegång i Östergötland.

– Det här är en helt ny teknik som NFC börjat använda, säger Gestrin.