Den 25 maj i år hittade polisen en stulen bil på Åbylundsgatan. Bilen var tjuvkopplad. Polisens tekniker kunde säkra dna-spår på såväl ratten som växelspaken – dna som visade sig komma från en 59-årig man.

Den misstänkte 59-åringen förhördes den 23 augusti och när han fick klart för sig att han var misstänkt för att ha stulit en bil utbrast han:

– Vad är det för bil det handlar om? Är det en Volvo kan jag garantera att det inte är jag för det enda jag har lärt mig att tjuvkoppla är Saab 9000.

Polisen kunde upplysa 59-åringen om att det råkade vara just en Saab 9000 som han var misstänkt för att ha stulit. 59-åringen fortsatte dock att hävda sin oskuld men kunde inte förklara hur det kom sig att hans dna fanns på ratten och växelspaken. Han framkastade hypotesen att han möjligen kunde ha följt med som passagerare i den stulna bilen.

Linköpings tingsrätt anser att 59-åringens förklaring närmast har "karaktären av en spekulation" och har nu dömt honom för tillgrepp av fortskaffningsmedel. 59-åringen, som sedan tidigare förekommer under 36 avsnitt i belastningsregistret, döms till fängelse i en månad. Han ska även betala närmare 5 000 kronor i skadestånd.