Det var på onsdagskvällen som sjukvården vände sig till Försvarsmakten. En bebis behövde akut sjuktransport från Kristianstad i Skåne till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. Barnet var i akut behov av dialys.

– Alla andra möjligheter var i det läget helt uttömda. Det fanns inga civila ambulansflyg, säger Johan Fenhammar, läkare på Astrid Lindgrens sjukhus, till Försvarsmaktens hemsida.

Klockan 22.45 på onsdagen lyfte en Black Hawk-helikopter med fyra personer i besättningen från Malmen och styrde mot Stockholm.

Artikelbild

| Helikopterbesättningarna på Malmen har tränat på att landa på sjukhustak. Bilen är tagen vid en övning i Linköping.

– Vi i besättningen hade jobbat hela dagen när samtalet kom. Men det var självklart att hjälpa till i den här situationen eftersom det var så bråttom, säger Jöran Forsman, befälhavare ombord på helikoptern.

Klockan 02.45 landade helikoptern i Kristianstad där bebisen hämtades. Personal från F17 fanns på plats och tankade helikoptern medan läkarteamet gjorde allt klart för återresan. Sedan bar det av till Astrids Lindgrens barnsjukhus.

Jöran Forsman var lite orolig att den elektroniska utrustningen i kuvösen skulle kunna drabbas av störningar från helikoptern – men så blev inte fallet.

– Allt fungerade som det skulle.

Klockan 05.55 på torsdagsmorgonen landade helikoptern vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Transporten gick bra och barnet kom fram i tid.

– Det känns jättebra att allt gick så bra. Vi löste våra uppgifter på ett bra sätt, säger Jöran Forsman.