Vem vill inte gärna handla lokalproducerad mat? Men hur gör man? Ägnar helgerna åt att åka runt och botanisera bland länets gårdsbutiker, eller? Under ett par höstmånader finns Bondens marknad på Borggården, men resten av året då?

Från och med nu finns ett enkelt sätt att handla mat producerad på hemmamark.

Bes

Artikelbild

| Garanterat närproducerat. Från vänster: Susanne och Per Johansson, Tjärstads Boda utanför Rimforsa, Eva Davidsson, Gottlösa ägg, Karin Lorin, Boställets Vedugnsbageri, Mårten Davidsson, Gottlösa ägg, och längst fram Caroline Davidsson, Grovlösa Skrivargården i Normlösa.

t

äll

vid Facebook

Beställningen görs via FacebooksidanReko Linköping och maten hämtas ut på parkeringen vid Toys R Us i Tornby, varannan torsdag.

Initiativtagare är Karin Lorin som driver Boställets Vedugnsbageri i Maspelösa.

– Jag kallar det en reko-ring. Ursprungligen kommer konceptet från Frankrike, men jag fick idén via Finland och en bekant i Mariehamn på Åland, säger Karin.

Via Facebooksidan skapas ett evenemang. Under det går alla producenter som vill in och berättar vilka varor man har att erbjuda och till vilket pris.

Kunden gör sin beställning på Facebooksidan direkt till varje producent, samt bestämmer om man vill betala kontant på plats, mot faktura eller i förväg via Swish.

– Man se det som en förlängning av de kundkontakter som Bondens Marknad har skapat, nu när den slagit igen för året, säger Karin. Om man som jag producerar färskvaror innebär det här konceptet att jag har full koll på exakt hur mycket jag behöver baka.

Kött, svamp, glass . . .

Till det allra första evenemanget, torsdagen den 20 oktober klockan 17–19, har många östgötska producenter anmält sig. De erbjuder hårt och mjukt bröd, ägg, gris-, nöt och lammkött, getost, honung, champinjoner, grönsaker av alla de slag, potatis, sylt, marmelad, glass . . .

Vilka producenter som är anmälda till vilka evenemang (leveranstillfällen) kommer att skifta, beroende på säsong och tillgång på varor.

Producenterna har inget torgtillstånd och kan inte sälja som på en marknad. Här handlar det om förbeställda varor. Eftersom de gärna är betalda i förväg är tanken att leveranserna ska ske snabbt och smidigt.

Inget svinn

– På vanliga marknader är det lätt att det blir mycket svinn. Det slipper vi med den här modellen, säger Caroline Davidsson från Normlösa, som producerar honung och champinjoner och säljer den så kallade svamplådan, för egen champinjonodling i hemmet.

Per Johansson, Tjärstads Boda utanför Rimfors, som säljer ekologiska grönsaker, håller med.

– Antingen har man med sig alldeles för mycket till marknaden – eller alldeles för lite.

De östgötska produkter det handlar om säljs redan på de egna gårdarna/bagerierna och i butiker. Nu skapas ytterligare en mötespunkt och de producenter vi träffar är fulla av förväntan.

– Det är väldigt trevligt att möta kunderna öga mot öga och få feedback på sina produkter!

Förslag på förbättringar

Säkert finns det detaljer i Reko-ring som behöver finjusteras. Gänget som håller i trådarna tar gärna emot förslag på förbättringar eller annan feedback via Facebooksidan.

– Det här är ett försök, vi håller på att lära oss. Hoppas konsumenterna har tålamod och vill bidra till att Reko blir en framgång, säger Per Lindahl, projektledare på Vreta Kluster, som varit med och sjösatt projektet.

– Det här är verkligt stort i Finland. Sista jag kollade hade de 230 000 anslutna!

För den som är intresserade av lokal mat, men inte vill gå med i Facebook, går det bra att komma till parkeringen vid Toys R Us och göra beställningar av de producenter som finns på plats.