Borg pressad – "Det här har gått fel till"

Kommunstyrelsens ordförande, Niklas Borg (M), blev hårt kritiserad av oppositionen under fullmäktigesammanträdet.

Jessica Eek (V) och Niklas Borg (M) drabbade på tisdagen samman i en debatt i kommunfullmäktige.

Jessica Eek (V) och Niklas Borg (M) drabbade på tisdagen samman i en debatt i kommunfullmäktige.

Foto: Arkivbild

Linköpings kommun2019-09-25 13:30

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) har tillsatt en arbetsgrupp som ska arbeta mot utanförskap och segregation i Linköping. Gruppen består bland annat av tre stadsdelsutvecklare på Stångåstaden – samt politiker från Moderaterna. Företrädare för oppositionen har inte bjudits in, något som väckt reaktioner.  

Vänsterpartiets gruppledare, Jessica Eek, krävde under sammanträdet i kommunfullmäktige svar på om det är fritt fram för partierna att rekrytera kommunala tjänsteman till arbetsgrupper som ska ta fram politiska förslag. 

– Jag säger inte att det här är ett dåligt projekt, jag säger att det här har gått fel till, sade Eek, som kallade förfaringssättet att rekrytera opolitiska tjänstemän till arbetsgruppen för "förkastligt".

Niklas Borg menade i sitt svar att tidigare försök – oavsett vilka politiska konstellationer som haft makten – att bryta utanförskapet har misslyckats och att det därför krävs nya grepp för att ta fram nya idéer. 

– Själva syftet med att jag startade upp just den här arbetsgruppen är att dra nytta av kunskaper och erfarenheter från en bred grupp av människor som alla har erfarenhet av arbete mot utanförskap.

Borg framhöll att de förslag som arbetsgruppen kommer att ta fram senare kommer att behandlas i berörda politiska församlingar. 

Miljöpartiets gruppledare Rebecka Hovenberg ifrågasatte det rimliga i att inga företrädare för oppositionen har inbjudits att delta i arbetsgruppens arbete. 

–  Vi delar problembilden. Alla här håller med om att segregationen är ett stort problem, sade Hovenberg och fortsatte:

–  Om du bjuder in oppositionen kommer vi att vara konstruktiva. 

Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden, försvarade Borgs initiativ och menade att det är nödvändigt att tänka i nya banor.  Enligt honom handlar oppositionens kritik om "politisk avundsjuka".

– Niklas Borg har tagit ledarskapet i en viktig fråga, sade Lundén.  

Även från det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, riktades kritik mot arbetsgruppens sammansättning. Jonatan Hermansson menade att Borg försöker att visa handlingskraft. 

– Men det hade framstått som mer handlingskraftigt om man bjudit in oppositionen. 

Andreas Williamsson (S) varnade för att arbetsgruppens förslag kommer att bemötas med misstro och ansåg att den styrande borgerliga alliansen gjort ett "självmål".  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!