Branden förstörde deras veteranbilar

Flera värdefulla veteranbilar förstördes vid branden i Åsmestad. Även denna gång misstänks branden vara anlagd.

Håkan Johansson och Ylva Johansson drabbades hårdast av branden i Åsmestad.

Håkan Johansson och Ylva Johansson drabbades hårdast av branden i Åsmestad.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-09-27 12:50

Sedan en vecka tillbaka har Linköping härjats av bränder som misstänks vara anlagda. Bland annat har försvarets gamla skidförråd i Tinnerö brunnit ner och på Valla gård förstördes den så kallade Rigaladan. Dessutom brann fem bilar på Gamla Tanneforsvägen.

Natten till fredagen var det dags igen. Den här gången eldhärjades en gammal försvarsbyggnad i Åsmestad, öster om Lambohov i Linköping. 

Byggnaden – som går under namnet Giraffstallet och har tjänstgjort som kokanläggning åt I4 – används som garage av bilklubben Street Pack. Här stod nu bland annat åtta veteranbilar, tre husvagnar, en grävmaskin och en lastare. Två bilar förstördes, medan en fick lättare skador av värmen.

– Det här känns inte bra. Man blir både arg och ledsen. Och orolig – hela garaget kunde lika gärna ha brunnit ner med alla bilar, säger Ylva Johansson som ägde en numera totalförstörd Buick Electra från 1965.

Branden slocknade av sig själv och upptäcktes inte förrän på förmiddagen av en förbipasserande som såg rök. Räddningstjänsten behövde bara släcka en stolpe som fortfarande glödde och byggnaden klarade sig bättre än bilarna.

– Jag var här till klockan 22 i går kväll. Så någon gång efter det har det hänt. Det finns inget som kan ha självantänt och vi gör inga arbeten på bilarna här, så vi räknar med att det är anlagt. Det är värden för hundratusentals kronor som har gått upp i rök, säger Björn Metsjö, medlem i Street Pack. 

Bredvid Ylvas Buick stod en Chevrolet Bel Air -66. Ägaren, Håkan Johansson, skakar bedrövat på huvudet.

– Det är tungt. Bilen var i fint skick. Jag har ägt den i 18 år och gjort allt på den, precis allt.

Street Pack har sin klubblokal ett stenkast bort. Granne med den bor Uno Bergqwist sedan 32 år. Han arbetade en gång i tiden som militär på Åsmestad. Nu ägs gården av kommunen och Uno är tillsyningsman. 

– Vi har blivit uppmanade av kommunen att hålla ett extra öga öppet efter den senaste tidens bränder. Men det här hände tyvärr på en tid då man inte är vaken, säger han.

Garaget har spärrats av och polisen genomförde under fredagen en teknisk undersökning. Förundersökningsledare Daniel Åström har upprättat en anmälan om mordbrand, men han vill inte säga något om eventuella samband mellan den senaste veckans bränder.

– Vi måste ha mer på fötterna innan vi säger att det finns ett samband, teknisk bevisning eller så, säger han.

Försvarets gamla byggnad går under namnet Giraffstallet på grund av sin ovanliga takhöjd. Här förstördes två bilar i nattens brand.
Försvarets gamla byggnad går under namnet Giraffstallet på grund av sin ovanliga takhöjd. Här förstördes två bilar i nattens brand.
Karta: Åsmestad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!