Bränderna: Jagar polisen en pyroman?

Vem eller vilka ligger bakom de många anlagda bränderna i Linköping? Den frågan försöker nu polisen besvara.

20 september. En äldre trädbyggnad som tillhört försvarsmakten brinner ner till grunden.

20 september. En äldre trädbyggnad som tillhört försvarsmakten brinner ner till grunden.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-09-30 18:00

Fredagen den 20 september, klockan 04.50 fick räddningstjänsten larm om att en äldre träbyggnad stod i lågor i Tinnerö. Byggnaden, som en gång fungerade som försvarets skidförråd och på senare tid användes för att förvara bland annat scenkostymer, totalförstördes. Polisen misstänker att branden var anlagd. 

Onsdagen den 25 september, klockan 02.51 fick räddningstjänsten larm om att det brann i det så kallade Rigastallet i Valla. Byggnaden används som förråd för bland annat lantbruksmaskiner och tillhörde Gamla Linköpings friluftsområde. Gunnar Elfström, som tidigare var chef för friluftsmuseet Gamla Linköping, var bedrövad över branden som polisen misstänker var anlagd. 

– Det är en bit av lantbrukshistorien som har utraderats, sade han.

Fredagen den 27 september, klockan 03.46, kom nästa larm. Fem bilar på Gamla Tanneforsvägen förstördes i en brand som polisen misstänker var anlagd. 

Samma dag, klockan 09.47, fick räddningstjänsten larm om att en gammal försvarsbyggnad i Åsmestad öster om Lambohov i Linköping. Flera veteranbilar förstördes i branden som polisen misstänker var anlagd. 

Söndagen den 29 september, klockan 05.07 fick räddningstjänsten larm om att det brann i ett bageri på Låsblecksgatan i Hackefors. Stora delar av lokalerna blev utbrända. Polisen misstänker att även denna brand var anlagd. 

Samma dygn, klockan 23.52, kom nästa larm. Flera bilar eldhärjades på Aftongatan i Vidingsjö. Även den branden misstänker polisen var anlagd.

Kommissarie Daniel Axelsson är chef för polisens enhet för grova brott i Linköping. Han är bekymrad över den senaste tidens många anlagda bränder.

– Det har varit oroväckande många bränder den senaste tiden, säger han och fortsätter:  

– Vi undersöker givetvis om det finns något samband mellan de olika bränderna. Vi befinner oss just nu i en analysfas och är det så att vi kommer fram till att det finns anledning att misstänka att det finns ett samband kommer vi att tillsätta en särskild utredningsgrupp som får arbeta vidare. 

Daniel Axelsson säger att polisens kriminaltekniker gör noggranna tekniska undersökningar på de olika brandplatserna. 

– Teknikerna kan till exempel se om det har använts någon brandfarlig vätska. Men det är svårt att säkra bevismaterial när det har brunnit. 

Polisen i Linköping är redan satt under hård press efter sommarens sprängdåd på Ådalagatan och Garnisonen. 

– I den utredningen har vi god hjälp av polisens nationella operativa avdelning. Vi har även hjälp av poliser från Sörmland och Jönköping. Vi är hårt belastade, men de här anlagda bränderna är naturligtvis väldigt allvarliga brott och vi kommer att utreda dem också. 

Finns det något som tyder på att en pyroman kan vara i farten?

– Det är för tidigt att spekulera i det. Några av bränderna har anlagts inom ett mer begränsat geografiskt område, men det spretar ganska mycket, säger Daniel Axelsson och pekar bland annat på att det rör sig om olika typer av bränder. 

Vad kan allmänheten göra i det här läget?

– Har man gjort iakttagelser ska man inte tveka att höra av sig till polisen. Man kanske inte själv tror att iakttagelsen är så viktig, men låt i så fall polisen göra den bedömningen. Det är inte heller fel att öka vaksamheten och slå larm om man misstänker något. 

Daniel Axelsson säger att poliser i yttre tjänst är väl medvetna om den senaste tidens bränder och att man därför skärpt vaksamheten ytterligare.  

29 september. Flera bilar skadas i en brand i Vidingsjö.
29 september. Flera bilar skadas i en brand i Vidingsjö.
Så säger lagen

Straffet för mordbrand är fängelse  i lägst två år och högst åtta år. Är brottet mindre allvarligt är straffet mellan fängelse i ett år och tre år. Straffet för grov mordbrand är fängelse i lägst sex år och högst 18 år eller på livstid. 

Källa: Brottsbalken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!