Brandmännen kan få nytt övningsfält

Räddningstjänstens övningsfält i Djurgården försvinner när stadsdelen växer. Nu föreslås ett nytt övningsfält – i Norsholm. Samtidigt ska en ny brandstation i Ljungsbro utredas.

Det ska nu utredas om räddningstjänstens övningsfält ska flyttas från Djurgården till Norsholm.

Det ska nu utredas om räddningstjänstens övningsfält ska flyttas från Djurgården till Norsholm.

Foto: Arkivbilder

Linköpings kommun2019-11-19 06:00

Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG, har i flera år arbetet tillsammans med miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Linköping för att hitta en ny placering för kommunens räddningsövningsfält. I dag ligger övningsfältet inom stadsdelen Djurgården. I framtiden är det dock tänkt att marken ska användes för bostadsbebyggelse. 

På tisdagen kommer frågan om övningsfältets framtid upp på kommunstyrelsens sammanträde. Enligt förslaget ska kommundirektören få i uppdrag att, tillsammans med RTÖG och Norrköpings kommun, ta fram ett förslag och en kostnadsberäkning på ett nytt gemensamt övningsfält för Linköping och Norrköping. 

RTÖG har hittat en lämplig plats i Norsholm, mellan de bägge städerna. "Ett nytt och modernt räddningsövningsfält skulle sannolikt väcka stort nationellt intresse och bidra i arbetet att göra regionen än mer attraktiv", står det att läsa i tjänsteskrivelsen till kommunstyrelsen. 

En förutsättning för att Linköpings kommun ska göra en utredning är dock att politikerna i Norrköping fattar ett liknande beslut. Senast i juni 2020 ska utredningen vara klar. 

Kommunstyrelsen ska under tisdagen även ta ställning till en annan fråga som rör räddningstjänsten. Enligt förslaget ska kommundirektören och miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen få i uppdrag att utreda var en ny brandstation i Ljungsbro ska ligga. 

Den nuvarande stationen i Ljungsbro ägs av Cloetta och anses vara för liten. När stationen etablerades hade brandmännen främst att hantera de risker som var förknippade med verksamheten på Cloetta. Stationen är lokaliserad i utkanten av Ljungsbro, vilket gör att insatstiderna till olyckor blir oacceptabelt långa till såväl Ljungsbro som Berg. Brandstationens lokaler har med tiden blivit för små och uppfyller inte dagens krav på arbetsmiljö och jämställdhet. Faktum är att lokalerna är så små att brandbilar som är uttjänta inte har kunnat ersättas med nya eftersom nya utryckningsfordon är större. 

Enligt ett förslag kommer den nya brandstationen att ligga vid Blåsvädret i Ljungsbro – med utfart mot Blåsvädersgatan. Att bygga ut den nuvarande stationen anses inte vara aktuellt. 

Brandstationen i Ljungsbro är en av fyra deltidsstationer inom Linköpings kommun. Övriga tre ligger i Vikingstad, Ulrika och Bestorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!