Frågan om var turistbussarna ska parkera när passagerarna besöker Gamla Linköping har varit en infekterad fråga. Bussarna har i många år fått stå på Majgatan, men det har inte varit populärt bland villaägarna som sett dem som en trafikfara.

Inför årets säsong flyttades därför bussplatserna till Stratomtavägen vid Valla friluftsområde. Även den placeringen ledde till protester, denna gång från kolonilottsägare och bilister som tidigare kunnat parkera där gratis.

Dessutom fungerade parkeringen dåligt. Bilister ställde sig i vägen, det var trångt att vända bussarna och de chaufförer som även var guider tyckte att det var för långt till stadskvarteren.

Artikelbild

| De nya parkeringsplatserna för turistbussar anläggs i anslutning till Östgötatrafikens hållplats.

TV:"Hur kunde de komma på det här"

Mitt i sommaren flyttades därför bussparkeringarna igen – tillbaka till Majgatan. Men det var bara en tillfällig lösning. Nu byggs i stället en ny, permanent parkering för fem bussar längs med Malmslättsvägen.

– Det kostar 1,5 miljoner kronor, men det handlar om ett av våra största besöksområden, så det är prioriterat. Dessutom får vi nu möjlighet att bygga en cykelväg mellan Gamla Linköping och Irrblosset (f d Valla sjukhem, numera studentbostadsområde), berättar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S).

Chefen för Friluftsmuseet Gamla Linköping, Tina Karlsson, är glad över beslutet.

– Jag tror att det blir jättebra. Sedan finns det andra saker i trafiksituationen som inte är tillfredsställande – in- och utfarten är inte bra och det är ont om p-platser för bilar. Men bussplatserna är en bit på vägen.