Boutique Blå öppnade när Ekholmens centrum var nytt. Nuvarande ägaren, Anna Maria Josefsson, blev uppsagd från lokalerna i tisdags. Butiken ska vara borta senast siste juni 2015.

Varför fastighetsägaren vill att affären ska bort begriper hon inte.

– Jag är förundrad över att fastighetsägaren säger upp mig för avflyttning. Jag är väldigt frågande över vad han vill, vad är planen för centrumet? undrar Anna Maria Josefsson.

Artikelbild

Hon tänker inte flytta utan strid, ärendet ska lämnas till Hyresnämnden – och det är inte första gången hyresavtal från Ekholmen centrum avgörs där. Flera butiker har blivit uppsagda under de år som Stencap Linköping AB ägt fastigheten.

Sen i somras har butiksägarna starkt stöd av kommunalrådet Muharrem Demirok (C). I början av september skapade han rubriker genom att sätta igång en lokaliseringsutredning; han vill undersöka möjligheten att bygga ett helt nytt centrum för att slippa ha något att göra med nuvarande ägaren.

– Jag kan lova honom att detta inte bara var ett utspel i valrörelsen, han ska inte få göra så här, han ska inte få missköta en hel stadsdel. Jag ska fortsätta vara en nagel i ögat på honom, säger Muharrem Demirok.

Bland annat kan fastighetsägaren sannolikt räkna med en kommande kontroll av brandskyddet i centrumet.

När Corren når Stencaps ­företrädare Jon Warmland, svarar han via sms. "Hej! Jag tror att det kommer att utses en presstalesman i nästa vecka som kommmer att hålla i sånt.

Missnöjet har egentligen funnits ända sedan den nuvarande ägaren köpte Ekholmens centrum 2007. Kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall hade allvarliga samtal med ägarna redan under 2008.

Samtidigt finns åtminstone en som är nöjd bland affärsidkarna.

– Jag har aldrig haft några problem med Stencap, jag har fått det jag vill, sa Nader Shahmohammadi, ägare till Godistoppen när Corren intervjuade honom i början av september.