Försäljningen av munskydd ökade markant i slutet av januari när rapporteringen om coronaviruset började. Nu är de i princip helt slut i landet – och Linköping är inget undantag. Webblagren gapar tomma hos de större apotekskedjorna, och i stadens butiker är munskydden slut sedan några veckor tillbaka.

– Bara igår hade vi 50-60 kunder som frågade efter munskydd, säger en butiksanställd på Apoteket i Linköping.

Men enligt Folkhälsomyndigheten skyddar inte munskydd friska personer från smitta. Den som är sjuk kan dock till viss del skydda omgivningen från vätskepartiklar som sprids när man hostar och nyser. 

– Det är enkla munskydd som kostar 30 kronor för tio stycken. Det är viktigt att man köper dem av rätt skäl. Vi har försökt vara tydliga med att de här munskydden inte är tillverkade för att hindra dig från att få någon virussjukdom. De är till för att du inte ska smitta andra, säger Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket.

 

När Apoteket såg att försäljningen ökade la de in en extra beställning. 

– Vi hade hoppats få den nu i februari, men har inte fått dem ännu. Nästa prognos är att vi får dem i mars men det är osäkert, säger Magnus Frisk. 

Apoteket har även varit i kontakt med andra leverantörer.

– Men det är många som prioriterar andra länder där smittspridningen är större – vilket ju är helt rimligt, säger Magnus Frisk.

 

Även försäljningen av handsprit har ökat rejält. Många butiker har bara kvar mindre flaskor av handsprit. 

– Det är på många sätt bra. En god handhygien – alltså att tvätta händerna med tvål och vatten och komplettera med handsprit – är det bästa sättet för att inte bli sjuk, säger Magnus Frisk.

De munskydd som säljs på byggvaruhus är sällan för medicinskt bruk. Ändå gapar lagren hos Linköpings större byggvaruhus tomma. Hos K-Rauta är de helt slut, enligt kundservice. Bauhaus märkte av den ökade försäljningen för några veckor sedan. 

– De har varit hett eftertraktade. Det kan finnas några få kvar. Men på kort tid har människor köpt upp större partier. Kunderna har köpt lådvis, säger Jenny Aranda, varuhuschef på Bauhaus i Linköping. 

K-bygg har några få munskydd kvar.

– Bara nu på fredagsmorgonen har tre stycken kunder ringt och frågat om vi har. Många av grossisterna prioriterar sjukvården nu, vilket ju är klokt, säger Andreas Karlsson som arbetar i butiken.