Det var förväntansfulla och glada centerpartister som följde rösträkningen.

– Vi har gjort en fantastisk valrörelse och oavsett hur det går i valet går vårt parti en ljus framtid till mötes. Vi har fått många nya engagerade medlemmar, sade Lars Vikinge, Centerns första namn i kommunvalet, i början av kvällen.

I vallokalsundersökningen fick C 8,9 procent i riksdagsvalet vilket kan jämföras med 6,11 procent för fyra år sedan. Många började redan då dansa och sjunga. Och efter att de första siffrorna började komma steg den redan från början glada stämningen ytterligare.

Artikelbild

Lars Vikinge och Muharrem Demirok. Firar Centerns valresultat.

– Vi går framåt därför att vi står fast vid en politik som är bra för företag, bra för skolan, bra för landsbygden. Vi står fast vid en politik som inte tolererar främlingsfientlighet, säger Muharrem Demirok, oppositionsråd i Linköping.

Magnus Ek från Valdemarsvik och Muharrem Demirok är Östergötlands första respektive andra namn till riksdagen. För att två östgötska kandidater ska komma in i riksdagen krävs det "tvåsiffrigt" valresultat, det vill säga att C får över tio procent i riksdagsvalet. Muharrem Demirok har också drivit personval och dessa röster kan bli sluträknade först på torsdag.

– Många från hela landet har meddelat mig att de har kryssat Demirok till riksdagen. Vi får se, men det är inte det viktigaste. Det viktigaste är att de krafter som står för demokrati går framåt och vinner. Centern visar att det lönar sig att inte vända kappan efter vinden, säger han.

Under de två senaste valen fick Centerpartiet fler röster i kommunvalet än i riksdagsvalet. Så gott som alla samlade tror att det blir likadant den här gången också.