När alla distrikt var färdigräknade på valkvällen stod det klart att Centern går framåt i kommunen.

– Det innebär att vi nått ut med vår politik och att det vi ämnar att jobba med i den här mandatperioden är positivt. Dels är det bättre kommunikationer som vi önskar oss med närtrafik och pendeltågsavgångar och trygghetsboenden på mindre orter, säger Leufvén, gruppledare och första namn på Centerpartiets lista till kommunfullmäktige.

– Trenden är plus för Centerpartiet i hela landet så varför skulle vi inte ha ett plus här?, säger Anna Jamieson, ordförande i Centerpartiet Boxholm.

Artikelbild

| Johan Birath, Britt-Marie Johansson och Hugo Pettersson på Socialdemokraternas valvaka i Boxholm.

Från och med valet 2018 kommer fullmäktige i Boxholm att bestå av 29 istället för 35 ledamöter. För att ha majoritet krävs 15 mandat för S.

– Får vi inte majoritet så måste vi ta stöd av något parti. Det är dock bara ett distrikt som är räknat än. Vi hade 52 procent i förra valet och det har vi inte trott inför det här valet. Det är ovanligt att ha egen majoritet men vi har inte gett upp hoppet än, säger Britt-Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, när ett distrikt är räknat.

Hon menar att samarbete inte skrämmer S.

– Vi har ett gott lagarbete och alla partier vill Boxholms bästa. Att samarbeta med C är inget som vi diskuterat, vi har inte diskuterat samarbete med någon. Tiden får utvisa, säger Johansson.

Med vind i seglen vill Centern gärna få mer inflytande.

– Med fler röster och fler procent så blir man starkare och får mer inflytande, säger Leufvén.