Cocozza (L) avråder från miljardlån

Fullmäktige förväntas besluta om att låna en miljard kronor för att finansiera simhallsbygget. Men en ledamot tänker rösta nej.

Michael Cocozza (L) tycker inte kommunen ska låna närmare en miljard kronor för att finansiera simhallsbygget.

Michael Cocozza (L) tycker inte kommunen ska låna närmare en miljard kronor för att finansiera simhallsbygget.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-09-23 19:00

På tisdagen kommer kommunfullmäktige i Linköping att rösta om förslaget att låna 990,5 miljoner kronor för att finansiera bygget av den nya simhallen. 

Kommunens ekonomidirektör, Peder Brandt, menar att det blir mer ekonomiskt fördelaktigt att låna pengar än att finansiera simhallen med kommunens egna medel. Kommunen har drygt 7 miljarder kronor placerade i aktier och räntepapper – placeringar som ger cirka två procent i avkastning. Att låna pengar kostar endast 0,5 procent i ränta. 

Fullmäktigeledamoten Michael Cocozza (L) är dock inte lika säker på att kommunen gör en bra affär.

– Jag anser att kommunen tar en väsentlig risk om man väljer att låna pengar till simhallen. Det är ju inte alls säkert att börsen fortsätter att stiga. 

Michael Cocozza anser att kommunen stirrar sig blind på den goda utvecklingen för aktier under de senaste 30 åren. Han anser att kommunen istället bör sälja av aktier för att finansiera simhallsbygget. Detta skulle enligt  honom minska  kommunens riskexponering.

– En kommun ska inte syssla med att låna upp pengar för att kunna fortsätta med aktieaffärer på en börs som slår dagliga kursrekord. 

När frågan var uppe i kommunstyrelsen var det ingen av ledamöterna som opponerade sig mot förslaget. Michael Cocozza tror att det blir svårt att stoppa förslaget i detta sena skede.

– Men jag tänker ställa mig i talarstolen och argumentera för min ståndpunkt. 

 Kommunalrådet Åsa Wennergren (L), gruppledare för Liberalerna i kommunfullmäktige, delar inte Michael Cocozzas uppfattning. 

– Vi tänker rösta som vi gjorde när frågan var uppe i kommunstyrelsen. Vi tillstyrker kommunledningsförvaltningens förslag till beslut. Det fanns inget parti som hade några synpunkter i kommunstyrelsen, det är endast Michael Cocozza som har den här uppfattningen som han står för. Det är inget som Liberalerna kommer att stå för i morgon (läs på tisdagen). 

Åsa Wennergren säger att hon har förtroende för kommunens ekonomer. 

– Vi har full tillit till våra ekonomer, de har daglig koll på ränteläge och så vidare. Skulle det vara så att ränteläget ändras, då får vi naturligtvis backa och hitta en annan lösning.

Har du någon synpunkt på att Michael Cocozza har en annan uppfattning?

– Jag vill inte uttala mig om det. Men vi som parti har ställt oss bakom det här, säger Åsa Wennergren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!