Polisen ser allvarligt på händelsen och menar att det kunde ha gått riktigt illa.

Det var i fredagskväll som de två killarna kom cyklandes på ett spår i Rydskogen.

Den första träffades tvärs över ansiktet och ner på halsen och fick en sårskada på ett par decimeter.

Den andra killen som kom bakom i full fart fick hjälmen uppskuren i pannan. När polisen senare kom till platsen hittade de fler uppspända linor i närheten.

Tre, fyra linor

- Man kunde då dels se den här vajern som var typ en tvättlina uppspänd i huvudhöjd. Sen kunde man också se tre-fyra ytterligare linor som var uppsända i fothöjd, säger polisens utredningsledare Claes Solid.

En polispatrull har senare kontrollerat närområdet så att det inte ska finnas fler vajrar uppspända i skogen. Men när det gäller gärningsman så har polisen inte mycket att gå på.

Hoppas på tips

- Vi hoppas givetvis att i vanlig ordning få in tips om någon sett ungdomar eller vuxna som betett sig konstigt i den här trakten, eller till och med gått omkring med en lina, säger Solid.

Polisen ser allvarligt på händelsen med tanke på att Rydskogen dagligen trafikeras av många motionärer och studenter på väg till universitetet, både till fots och på cykel.

Var uppmärksam

Men rädd tycker Claes Solid inte att man behöver vara.

- Så ofta får vi inte in rapportering om sånt här, men på förekommen anledning tycker jag att man ska vara lite uppmärksam.

Uppspända nylonlinor längs cykelspår är ett typ av sabotage som mountainbikeklubben Mera lera aldrig har stött på.

- Det är en otäck känsla att det finns folk som vill skada löpare och cyklister ute i skogen, säger vice ordförande Dag Helstad.

Svårt skydda sig

De gånger som klubben har utsatts handlar det om enklare typer av sabotage.

- Alltså pinnar och buskar som blivit utlagda eller banmarkeringar som tagits bort.

Han har svårt att se hur man skulle kunna skydda sig mot en sådan här händelse då nylonlinor är väldigt svåra att få syn på.

Vad kan det finnas för motiv att göra en sådan här grej?

- Det låter som någon som är ute efter att skada vem som helst egentligen, jag tror inte att det är riktat direkt mot cyklister, säger Dag Helstad.