Jag känner mig grå och ordinär på NärCon, Sveriges största spel- och cosplayfestival som anordnas på Anders Ljungstedtsgymnaisum. Här kryllar det av både färgstarka kostymer och människor. Men stämningen är förlåtande, och alla förklarar tålmodigt när jag inte förstår.

– NärCon för samman människor. Här spelar ålder ingen roll här, säger Stefan Bygg från Hjo och förklarar att hans hembyggda hatt föreställer hjälten Bastion från spelet Owerwatch.

Liza Nilsson, som är utklädd till karaktären Jack Sparrow, och Tove Liedberg, med intresse för koreansk popmusik, håller med.

Artikelbild

| Syskonen Embla och Simon Degrell representerar två olika elevhem från Harry Potter. Embla som Gryffindors Harry Potter, och Simon som Slytherins Draco Malfoy. – Man lever sig in mycket i sin karaktär, säger Simon.

– Man får vara sig själv här. Man känner sig som hemma, säger de båda.

Veteranen Johan Dahlman kan inte minnas hur många konvent han varit på. Fast ett konvent minns han alldeles särskilt. På Närcon sommaren 2013 träffade han kärleken, Alex Jonsson. Båda berättar om en skolgång som präglades av mobbing.

– Stack man ut det minsta blev man utsatt. Konventen blev en säker och trygg plats, det finns en enorm öppenhet hos människorna här, säger de.

Både Johan och Alex har sett hur intresset för cosplay och spel ökat.

Artikelbild

| Agnes Bergendahl är på NärCon Vinter för att sälja peruker. – Min hobby är min stil Lolita. Namnet har inget med Nabokovs bok att göra, utan det var japanerna som tyckte det lät vackert. Innan jag fann mitt intresse för Lolita hatade jag kläder.

– För tio år sedan gick jag på mitt första konvent. Det var i Farsta och vi var 100 personer. Idag kan det vara 7000 personer på sommarkonventet, berättar Johan.

David Fallgren är projektledare för Närcon Vinter. Han ser en större acceptans för genren nu för tiden, än när han själv började intressera sig.

Artikelbild

| Liza Nilsson, utklädd till Jack Sparrow.

– Nu är det min generation som är föräldrar, och det finns en större förståelse hos dem. NärCon är en fantastisk drog- och alkoholfri mötesplats.