– Jag dricker egentligen inte öl, men vi får se, jag kanske börjar efter det här, säger Ellen Schmeling från LiTHe Blås.

Tillsammans med kompisen Anders Norell Bergendahl från KTH i Stockholm smuttar hon på den första ölen, en Samuel Adams Boston Lager. Alla 1000 biljetter till ölprovningen sålde slut, och enligt prelimiära siffror har alla utom ett hundratal dykt upp. Detta förra världsrekordet från Mexiko på 714 personer verkar slås med råge. Deltagarna får prova en deciliter av varje öl, så något fylleslag är det ingen risk för.

På scenen står ölfantasterna Viktor Nyman och Samuel Trennelius från studentpuben Villevalla och berättar om ölens historia och varje ölsorts egenskaper. Det är en hel vetenskap. De är både veteraner i ölprovningsammanhang, och Viktor Nyman tävlade nyligen i SM i ölbryggeri.

Artikelbild

| Ellen Schmeling provar en Samuel Adams tillsammans med runt 900 andra.

Varför blir man så intresserad av öl?

– Det är väl ett intresse av smaker generellt, jag är intresserad av mat också, säger Samuel Trennelius.

Kan ni fortfarande dricka en blaskig lager eller blir man finsmakare?

– Jodå, var öl har sitt tillfälle, säger Viktor Nyman.

Artikelbild

| Välfyllt i ölprovningstältet.

De tror både att det blir ett världsrekord idag. Det tror även Anders Thorén, evenemangsansvarig på Arenabolaget. Han bevakar ölprovningen i egenskap av vittne för Guiness rekordbok. För vittnen måste finnas för att rekordet ska räknas.

Blir du själv sugen på öl?

Artikelbild

| General för SOF, Johan Strömbäck stod över ölprovningen.

– Nej, det är lite tidigt för mig, säger Anders Thorén.