– Det finns inte så många kokböcker som riktar sig till välgörenhet, berättar Alexander när vi träffas några dagar innan julafton.

Han är uppspelt men också lite nervös inför besöket på barnavdelningen för onkologi, neurokirurgi, och diabetes (BOND) för att lämna över en del av gåvan.

– Det känns enormt häftigt att få gå dit och jag känner en inre julefrid.

Artikelbild

| Få kokböcker idag riktar sig till välgörenhet.

Barnen ska få två el-bilar och flera tv-spel.

– Nu får de köra mellan undersökningsrummen. Då kan något som skulle kunna vara otäckt istället bli ett äventyr, säger Alexander hoppfullt.

Dessutom ska 23 000 kronor sättas in i en sjukhusfond så att fler barn kan komma att få del av pengarna.

När Alexander var 21 år drabbades han av testikelcancer. Han minns beskedsögonblicket.

Artikelbild

| Lille Zeke får premiärköra elbilen som Alexander Åkerberg just levererat till barnkliniken. I bakgrunden ses Karolina Hjerne och Barbro Idmar.

– Jag satt i rummet på tolfte våningen och kommer exakt ihåg hur ljuset lyste in. Jag var chockad och extremt livrädd.

Inom en vecka tvingades han bli vuxen, ta ställning till om han ville få möjlighet att bli pappa senare i livet, genomgå en operation och senare utstå cellgifter.

– När man är 21 ska man vara odödlig.

Cancern spred sig till magen och ännu en operation blev nödvändig. De starka behandlingarna slog ut immunförsvaret. Men Alexander slog tillbaka och klarade sig. Han visar upp ett långt ärr som sträcker sig lodrätt över magen. Det enda yttre tecken som kan skapa förståelse för vad han har gått igenom. Men erfarenheten förändrade honom. Studierna till civilingenjör i Lund upphörde. Istället läste Alexander vidare till kommunikatör, for till USA och jobbade på konsulatet i San Diego om dagarna och surfade på vågorna i havet när han var ledig.

I dag är livet annorlunda. De flesta i herrklubben är småbarnspappor. När idén dök upp om att göra en kokbok, både för att förklara vad Round table är men också för att försöka samla in pengar till välgörenhet, var Bond ett av förslagen som kom upp. Att boken skulle komma att säljas i 300 exemplar trodde inte Alexander, men drömmen om att få ge ut en bok om matlagning har han alltid burit.

– När jag var 4-5 år önskade jag mig en "lag-bok" i julklapp av mamma. Nu kallar min dotter mig för världens bästa lagare.