Ida Fransson och Isolde Ekström antog, och klarade, utmaningen.

­– Det är som att tävla mot sig själv, adrenalinet flödar och man bara kör, berättar Isolde.

Isoldes dröm är en egen butik, även om det innebär långa dagar med mycket arbete.

Artikelbild

– Bara för att butiken öppnar klockan tio så innebär inte det att jobbet börjar då. Innan butiken öppnar kan man ha varit och smyckat en begravning sedan klockan sju. Och när butiken stänger klockan sex ska blommor och buketter köras ut.

Ida vill gärna jobba ute och smycka alla tillställningar från dop till begravningar. Mitt i arbetet med yrkesbeviset fick Ida chansen att visa vad hon går för i verkligheten. Storebrors bröllop skulle smyckas och kronan på verket var såklart brudbuketten.

– Det var jättekul och jag fick en massa beröm.

Under tredje sista året på floristutbildningen kan eleverna välja att ta yrkesbeviset. Det ger i sin tur möjligheten att om några år ta gesällbrevet.

Artikelbild

– Vi som skola kan ju inte sätta några hinder för våra elevers utveckling, och därför måste vi erbjuda den här möjligheten. Sen är det upp till dem om de känner att de vill och klarar av att ta yrkesbeviset, menar deras lärare Mari Hedestad.

Isolde och Ida tror att yrkesbeviset tillsammans med att utbildningen innehåller mycket praktik ger dem en klar fördel när det är dags att hitta jobb. Ungefär sju av tio elever får jobb efter en floristutbildning, för Ida och Isolde är chanserna ännu lite bättre då Praktiska Gymnasiet ligger lite över genomsnittet för landet.

Artikelbild

-Alla florister som verkligen vill ha jobb får det. I och med att eleverna är ute och jobbar så mycket får de ett bra kontaktnät i branschen, säger Mari.