De leder kvinnoligan med hästlängder

Inget militärt förband i Sverige är lika jämställt som Helikopterflottiljen Malmen. Åtminstone inte i år.

Helikopterflottiljen Malmen har i år rekordmånga kvinnliga rekryter. Bilden togs då ÖB Micael Bydén besökte Malmen 2017.

Helikopterflottiljen Malmen har i år rekordmånga kvinnliga rekryter. Bilden togs då ÖB Micael Bydén besökte Malmen 2017.

Foto: Pelle Johansson

Linköpings kommun2019-11-21 21:00

Försvarsmakten ambition är att 20 procent av dem som genomför den militära grundutbildningen i Sverige varje år ska vara kvinnor. Men av årets 4 000 rekryter är endast 16 procent det.

Helikopterdivisionen i Malmslätt sticker ut rejält och är bäst i klassen med 45 procent kvinnor, som P4 Östergötland var först att rapportera om.

Hur kommer det sig?

– Flera saker. Dels bedriver vi ett långsiktigt arbete för en jämnare sammansättning i grupperna, dels har vi i år haft befattningar som lockar många kvinnor, säger Lasse Jansson, kommunikationschef på flottiljen.

Dit hör kockar, och bränslesoldater som kör tankbil och tankar helikoptrarna. Befattningar som anses lite mindre utsatta än andra.

Förra året, då flottiljen bland annat sökte soldater som skyddar basen från anfall, var antalet sökande kvinnor mindre, 30 procent.

– Försvaret har 500 olika befattningar och alla kräver sina speciella kompetenser. Om en jägarsoldat behöver styrka så behöver en skyttesoldat uthållighet när han ligger länge i skogen, medan en kockbefattning kräver goda mattekunskaper när näringstabeller ska beräknas.

Till i år sökte divisionen så många som sex kockar.

Varför är jämställdhet i försvaret så viktigt?

– För att då har vi en hel befolkning som rekryteringsunderlag och kan välja bland dubbelt så många. Grupper blir bättre om sammansättningen är jämn, med allas olika styrkor och svagheter och där man hjälper varandra.

– Med fler tjejer får vi ett bättre försvar helt enkelt, säger Lasse Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!