Save Movement är en rörelse som grundades i Toronto och nu finns 130 grupper över hela världen. En av dem är Save Movement Sverige som bildades på måndagens årsmöte i Linköping.

Vid mötet ska stadgar skrivas och styrelse väljas.

– Vi sjösätts i dag. Det är en ära att vara med och starta det här, säger Ebba Nilsson från Linköping som var en av de som föreslogs att väljas in i styrelsen.

Save Movement bygger på principer om ickevåld och medkänsla för djur och människor.

– Jag bryr mig om djuren, jag tycker att de har rätt att leva sina liv för sin egen skull. De får lida och dö helt i onödan. Vi klarar oss utan att döda dem, vi kan leva på en växtbaserad kost, säger Ebba Nilsson.

Sedan i vintras har gruppen stått utanför Scan för att vara med djuren innan de slaktas. De har kallat sig Linköping Animal Save men inte varit en officiell förening.

– Vi tycker det är viktigt att vara med i deras sista stund. Jag tror att många har svårt att förstå att det är kännande individer som blir till maten i affären, många tänker inte på det. Det vill vi visa allmänheten.

Just nu står gruppen utanför slakteriet en gång i månaden.

– Vi har full respekt för att man kan se olika på saker. Så länge de respekterar den verksamhet vi bedriver så har vi inga åsikter om rörelsen, säger Sara Hoff, kommunikationsdirektör vid HK Scan.

Nu är förhoppningen att Save Movement Sverige ska växa.

– Vi hoppas att det ska startas fler grupper inom föreningen som kan stå utanför andra slakterier, säger Ebba Nilsson.