Det är full fart på torsdagseftermiddagen i skolans lokal där fem elever i årskurs två och tre arrangerar sina konstverk av blommor. De förbereder allt från vinnarbuketten, andraprisbuketten till blomsterdekorationer till Globens vip loge och den stora scenen där Idolfinalister uppträder.

– Var och en har ett tydligt uppdrag och jobbar efter instruktioner. Vi har valt blommor tillsammans och ska göra klart allt här. I Stockholm ska vi bara fylla vaser med vatten och placera ut våra dekorationer. Globen blir mycket snyggare med våra blommor, säger Mari Hedestad, floristlärare på Praktiska gymnasiet.

Och hon vet vad hon pratar om. För henne och skolan är det tredje gången de klär Globen i blommor.

Artikelbild

| Full fart. Eleverna Melissa Kajzer, Caroline Tholander, Martina Renholm, Yrla Norgrten och Isabelle Grahn jobbar på inför Idolfinalen.

– När det gäller Idoltävlingen tog jag första kontakten med TV4 redan 2013 då en deltävling ägde rum i Linköping. De var nöjda med vår insats och vi fick blomuppdraget även i år. Det är en jättehäftig grej för oss alla, säger Mari Hedestad.

Både läraren och eleverna har följt Idoltävlingen på teve, ibland tillsammans, för att få rätt känsla för vilka blommor som skulle passa bäst på scenen.

– Guld och rosa gör sig bra under starka strålkastare. Till vinnaren skapar vi en bukett med bland annat guldfärgad tistel och hortensior. Mer vill jag inte avslöja, säger Mari Hedestad.

Bussen till Stockholm går klockan åtta på fredag morgon. Eleverna Melissa Kajzer, Caroline Tholander, Martina Renholm, Yrla Norgren och Isabelle Grahn har sin Idolfavorit men de har fortfarande inte bestämt sig för hur de ska rösta.

Artikelbild

| Rosor til vip loge. Yrla Norgren har skapat en blomsterdekoration till Globens vip loge.

– Vi ska göra vårt jobb, sedan titta på genrepet och åka hem. Vi hoppas att vi ska hinna hem och se direktsändningen med alla våra blommor, säger Mari Hedestad.