Squaredans är inte som vilken dans som helst. Dansen har inte koreograferats och lärts in, och inte heller är det någon i dansparet som för. Den som bestämmer hur dansen ska se ut är en dansledare, eller en utropare.

– Utroparen ropar ut namn på dansturer och så ska dansarna göra någonting av det, säger instruktören Fredrik Rosén.

Squaredans är en amerikansk folkdans som letat sig hela vägen till Åbylund där Blue ribbon squares håller i dans fyra dagar i veckan, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar. Men under dansens vecka var det även dans på måndagen, det var nämligen dags för en prova-på-aktivitet.

Artikelbild

| Både nybörjare och rutinerade dansare var på plats under måndagen.

– Syftet är att visa vad squaredans är. Vi kommer att lära ut 10 dansturer som vi kommer att blanda så att man får olika upplevelser.

Både rutinerade dansare och nybörjare står redo när musiken drar igång. Fyra par åt gången står i en fyrkant på dansgolvet. Sedan börjar Fredrik ropa ut dansturerna. "Circle left", "Swing" och "Dosado" är några av turernas namn.

– Det som är så speciellt är att ingen dans är den andra lik. Det går att variera i oändlighet.

I squaredans finns tio olika nivåer som alla utgår ifrån en grundnivå med 51 dansturer. Sedan läggs det på dansturer för varje nivå. Varje torsdag dansar Fredrik på nivå sju, där finns det 270 dansturer.

Artikelbild

| Fredrik Rosén föll pladask för squaredans "Det är så himla roligt".

Fredrik började med squaredans när han var 29 år, efter att ha sett dansens kursmaterial.

– Jag tänkte att är det så tydligt ska det väl inte vara svårt att lära sig. Hade jag fått reda på squaredans tidigare hade jag börjat tidigare eftersom det är så himla roligt. Jag fastnade med en gång.

Artikelbild

| Fredrik är dagens utropare och ropar ut namn på olika dansturer.

Paren på dansgolvet rör sig runt i cirklar och in i mitten och runt varandra. Och när allt är slut hörs klappande händer, det är utroparen de applåderar.

– Något som är viktigt med squaredans är att du inte behöver ha några danskunskaper. Det gör inte så mycket om du har två vänsterfötter, säger Fredrik Rosén.