Länge har Ellinor Åstrand känt sig frustrerad. Frustrerad över att den politiska retoriken har hårdnat. Frustrerad över att människogrupper ställs mot varandra, ofta svaga mot svaga. Frustrerad över att man pratar om kostnader och vinster när det gäller människor, vem som är värd att hjälpa.

Hon hade bestämt sig för att inte engagera sig politiskt detta val, då hon är sjukskriven och hjärntrött efter en stroke. Men när hon såg den nationella kampanjen #röstamermänskligt kunde hon inte hålla sig.

– När den här kampanjen dök upp kände jag att det här är precis det jag vill göra. För jag vill inte vara för något särskilt parti, jag vill bara skaka liv i människor och få dem att tänka på vart debatten är på väg. Vi har glömt mänskligheten. Att man ska tänka på det när man röstar: hur ser jag på medmänsklighet och allas lika värde, och hur ser partierna på det, säger Ellinor Åstrand.

Artikelbild

| Ellinor Åstrand, berättar när hon målar, att kampanjen finns på 100 orter i Sverige.

Kampanjen startades av yrkes- och volontärnätverket #vistårinteut, som engagerar sig i Sveriges ensamkommande barn och ungdomar. Men kampanjen #röstamermänskligt vill inte bara prata om flyktingar, utan om alla svaga grupper i samhället.

– Det känns som att folk börjar glömma bort att människor är människor, och att människor har ett värde. Att det finns ett värde i att hjälpa varandra. Inte bara flyktingar, utan även funktionsnedsatta, sjuka och arbetslösa som hamnar på efterkälken, säger Ellinor Åstrand.

Hon startade alltså initiativet i Linköping, och fick snabbt kontakt med flera som ville vara med. Nu är de en kärngrupp på fyra, och har fler personer knutna i periferin.

– Jag kände att jag måste få vara med i den här kampanjen och om ingen annan startar i Linköping så får jag försöka själv, berättar hon.

Artikelbild

| Vem som helst får komma förbi och måla på byrån, och prata och politk, om de vill.

På tisdagen klockan 17-19 var första dagen Linköpingsgruppen samtalade med folk. De stod på Lilla torget och hade med sig en vit byrå, en valbyrå. De står inte i någon valstuga, för det är viktigt för Ellinor Åstrand att framföra att kampanjen inte tillhör något politiskt parti.

– Grundgrejen med kampanjen är att man vill ha ut den i verkligheten, att man inte bara sitter och skriver på nätet. Att möta folk och samtala med dem på riktigt, säger hon.

De kommer att stå med byrån på fredag klockan 15-18, och samma dagar och tider nästa vecka. På tisdagen kommer kören Motvalls från Linköping att sjunga vid byrån klockan 18.30.