Vissa skulle kalla det här för en lunch med fan själv . . .

– Ja, men även han måste äta. Demoniseringen är tröttsam Vi vill diskutera politik, inte vara några offer. Jag känner många som blivit utslängda ur fackföreningar och av med sina jobb för att de sympatiserar med SD. Det är skamligt.

En mandatperiod har gått. Hur blev du mottagen i kommunhuset?

Artikelbild

– Överlag bra, men enskilda individer vägrar fortfarande att hälsa på mig. För mig är det liktydigt med att inte betrakta våra väljare som människor.

Nu sitter du på en filt, men du föredrar bergstoppar.

– Jag och mammas man besteg Glittertind i Norge förra sommaren, och ska bestiga Galdhöpiggen i år (också i Norge). Nästa år får det bli Kebnekaise här hemma.

Vad svarar du om någon kallar dig rasist?

Artikelbild

| Storstadsfixering. "Stockholmsmedierna kan vara så irriterande. De tycks betrakta allt utanför tullarna som ett lantligt, pittorekst Skansen."

– Att jag självklart inte är det. Ordet har blivit devalverat och helt urvattnat. Jag är immun mot sådana epitet. Rasism är att värdera människor olika utifrån hudfärg och ursprung, det gör jag verkligen inte. Däremot är jag kritisk mot vår invandringspolitik.

Som borde se ut hur då? Stängda gränser?

Artikelbild

| Invandring. "Självklart har jag många invandrare bland mina vänner. Min bästa barndomskompis är från Makedonien."

– Det är vad andra partier påstår i brist på sakargument. Invandringen ska begränsas till åtminstone 90 procent. Då hamnar vi på våra grannländers nivåer. Vi ska ta emot dem som uppfyller FN:s flyktingkriterier. Vi ska dessutom satsa betydligt mer på hjälp i utsatta människors närområden. De allra flesta vill ju helst stanna så nära sitt hemland som möjligt. Det blir ett slags paradoxal, omvänd, rasism när vissa dels tror att Sverige är Nirvana för alla, dels ägnar sig åt självutplåning och kallar allt svenskt, som våra traditioner, för löjliga.

Vilka är det som står för den "svenskfientlighet" du talar om?

Artikelbild

– Ledande politiker. Det har blivit helt okej att nedvärdera majoritetsbefolkningen. Men om inte vi svenskar står upp för vissa saker, hur kan vi då begära att andra ska göra det?

Men alla invandrare och flyktingar som redan är här då?

– De ska stanna och tas om hand så att de så snabbt som möjligt kommer in i samhället. Vi har många "gammelinvandrare" i partiet som själv sett hur det svenska samhället har förändrats.

Vill du bli politiker på heltid?

– Det vore roligt. Jag trivs i Linköping och känner mig hemtam i kommunhuset nu.

Har du vänner som är invandrare?

– Oh ja, många. Exempelvis min förra flickvän och min bästa kompis från barndomen, han är från Makedonien. Därtill partikamrater och många utbytesstudenter.

Ger du en slant till tiggarna?

– Nej. Utomlands har jag gett mat och pengar till gatubarn, men här har ju polisen visat att det finns ett organiserat tiggeri. Jag är osäker på hur dessa människor utnyttjas och vill inte bidra till människohandel.

Hur har dina föräldrar reagerat på ditt politiska engagemang?

– Med skepsis i början, men de har accepterar mitt engagemang. Vad de röstar på vet jag inte. Det var inte de, utan en kompis, som 2008 väckte mitt intresse för politik hemma i Eskilstuna.

Det pratas om den svenska mittfåran.

– Ja och den vinner SD på. Det finns ett starkt folkligt stöd för våra profilfrågor: starkt försvar, EU-motstånd, hårdsatsning på skola och äldrevård, skärpta straff. Det finns inget annat parti som lika aktivt representerar de områdena. Vi har lagt hur många motioner som helst kring dessa frågor, därför är det väldigt irriterande när människor kallar oss enfrågeparti.

Expo har gjort en så kallad "vit bok" om SD:s rötter.

– Ja, de kopplas ofta in som något slags objektiva sanningsvittnen, trots att de har en tydlig vänsterpolitisk agenda. SD var i början, före internet, ett spretigt part som via Gula sidorna drog till sig alla möjliga människor. Så är det inte längre, partilinjen gäller. Dessutom, alla partier har lik i garderoben, men eftersom vi är ett så ungt parti finns våra lik mer i närtid.

När blir du irriterad på media?

– När verkligheten beskrivs fel. Medias roll är att lägga alla fakta på bordet, inte att uppfostra människor att tycka "rätt". Många andra länders media rapporterar ärligare. Som det här med signalement. Media låtsas vilja hjälpa polisen – och allmänheten – genom att snabbt få fast brottslingar, men har slutat ge signalement så att det kan göras. Av ett slags välvilja förnekar vi alla ursprung utom vårt eget, alla kallas "svenskar", samtidigt som vi hyllar alla kulturer utom vår egen.

Är du rädd ibland?

– Inte för egen del, men för andra partikamrater som inte är lika erfarna. Om man som jag varit med länge och framträtt ofta, då glåpord och hot är vanliga, blir man inte lika påverkad längre, trots att man kanske borde . . .

Själv blev du hotad på Birgittaskolan 2010.

– Ja, av en representant från Revolutionära fronten. Men TV4 fick det hela på film så det var lätt att få honom dömd.

Tack för en trevlig picknick. Här får du en picknickkorg i present.

– Tack så mycket!