När Science Park Mjärdevi på onsdagen sparkade igång 2019 med sin Mjärdevi update, en nätverksträff där flera av parkens bolag presenterades, så var en av förra årets succéer, PU Sensor, ett av huvudnumren.

Linköpingsföretaget var 2018 med på den prestigefylla 33-listan där Ny Teknik och Affärsvärlden listade Sveriges mest lovande startupföretag.

Det är många som tror på bolagets innovation.

– Baserat på forskning från Linköpings universitet har vi utarbetat en metod, ett medicintekniskt instrument, som ska användas för att mäta blodflödet i huden och på så vis kan man bedöma vilka patienter som riskerar att få trycksår innan de har fått det, berättade vd:n Johannes Walfridsson för publiken på Creactive i Mjärdevi.

Bolaget bildades 2016 av Anna-Christina Ek och Margareta Lindgren som dessförinnan hade forskat i frågan i närmare 20 år. Nu fungerar de som medicinskt och vetenskapligt ansvariga i företaget.

– De senaste veckorna har vi fått fram en fungerande prototyp som nu ska testas i sjukvård och äldreomsorg under 2019, förklarade Walfridsson.

Tror ni att produkten kommer ut till försäljning redan 2019?

– Vi får se. Vi arbetar intensivt med utvecklingen. Det är en jättestor marknad, så vitt vi vet finns problemet i hela världen och kostar mycket pengar. Bara i Sverige kostar trycksår miljarder.

Johannes Walfridsson är civilingenjör i grunden och har sedan 2007 drivit fram flera företag, bland annat Prodelox, en produktutvecklingsbyrå som finns i Linköping och Stockholm, där han jobbar såväl operativt som i styrelsen. Dessutom är han styrelseordförande i Linköpingssuccén Vissheim som slagit igenom med sina odlingsmöbler.