"Det är inte i Linköping som det här bromsas"

Linköpings ledande politiker håller med Miljöpartiet, snabbtågen måste bli av. Men de ställde krav när riksdagsledamoten kom på besök.

Niklas Borg (M) har en annan uppfattning än Moderaterna på riksplanet. Borg anser att en höghastighetsjärnväg är en viktig prioritering för Linköping och regionen.

Niklas Borg (M) har en annan uppfattning än Moderaterna på riksplanet. Borg anser att en höghastighetsjärnväg är en viktig prioritering för Linköping och regionen.

Foto: Johnny Gustafsson

Linköpings kommun2019-09-16 18:00

– Vi var tydliga mot Berginger, vi vill ha en höghastighetsjärnväg och i Linköping är vi redo sedan länge. Men vi förväntar oss att hon, som trafikpolitisk talesperson för ett regeringsparti, bidrar till att samtalen kommer igång. Det är inte i Linköping som projektet bromsas, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

På riksplanet har Moderaterna meddelat att partiet inte längre står bakom idén om en höghastighetsjärnväg. Projektet blir för dyrt, anser M.

I Linköping är partierna sedan länge överens om att man vill ha en höghastighetsjärnväg och Ostlänken till Stockholm. Som flera gånger förr konstaterar Niklas Borg att Linköping måste få besked om var Ostlänken ska dras, för att bostadsbyggande ska kunna sättas igång.

– Frågan ligger som en våt filt över kommunen, säger han.

Men blir det något av det här projektet?

– Behovet av en ny stambana och nya spår är nästan akut, det tror jag verkligen att det blir av. Men i vilken takt och till vilken hastighet, det får vi se var det landar.

Muharrem Demirok (C ), ansvarig för samhällsplaneringsfrågor i Linköping, berömmer Emma Berginger för ett hon ger sig ut på turnén. Samtidigt är han kritisk till statens agerande:

– Ett budskap jag skickade med henne till riksdagen är att vi kommuner har börjat leverera enligt avtalet. Vi har avsatt pengar för projektet och vi planerar. Men statens del i det här var ju att bygga järnväg. Och det har vi inte ens sett början på än, säger Demirok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!